Израелската армия провежда операция в Ал Шифа, която е най-голямата

...
Израелската армия провежда операция в Ал Шифа, която е най-голямата
Коментари Харесай

Пентагона: Хамас използват болницата в Ал Шифа, за да държат заложници

Израелската войска организира интервенция в Ал Шифа, която е най-голямата болница в палестинския анклав. От Тел Авив оповестиха, че офанзивата е подхваната въз основата на разследващи информации, а интервенцията е ориентирана към хипотетичен команден център на Хамас, под здравното заведение. Израел прикани членовете на групировката, които се укриват в болничното заведение да се предадат.

След няколко дни на блокада, израелските сили влязоха в Ал Шифа. Операцията е почнала в 2 часа през нощта локално време. Пред Би Би Си очевидци настояват, че през един от входовете на болничното заведение са влезнали танкове и над 100 бойци. Палестинските управляващи са били предизвестени за нахлуването на израелските военни елементи.

" Израелските сили за сигурност приканват терористите от Хамас, които се крият под болница Шифа, да се предадат. Имахме задоволително предизвестия. Статутът на отбрана, според интернационалното право, изтече и ние сме в правото да се противопоставим на военните дейности на Хамас ", съобщи представителят на държавното управление на Израел Ейлон Леви.

Израел посочи, че участващите военни са минали особено образование, с цел да могат да работят в сходна конюнктура и измежду тях има медицински екипи и говорещи арабски език военнослужещи.

Съединените щати потвърдиха, че и те разполагат с разследваща информация за тунели на Хамас под болничното заведение.

" Имаме информация, че Хамас и палестинският Ислямски джихад употребяват някои лечебни заведения в Ивицата Газа, в това число болничното заведение Ал Шифа, с цел да прикриват и поддържат своите военни интервенции, както и да държат заложници. Те имат тунели под тези лечебни заведения. Хамас и членовете на палестинския Ислямски джихад ръководят команден център от болничното заведение Ал Шифа. Те имат складирани оръжия там и са подготвени да отговорят на израелска военна интервенция ", сподели заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Сейн.

Съединените щати предизвестиха, че " не желаят да виждат сражения в болничното заведение ". От Държавния департамент приканиха цивилните да бъдат евакуирани.

" Бихме подкрепили самостоятелна - трета страна да извърши тази евакуация. Знаем, че държавното управление на Израел също би подкрепило сходна стъпка. Въпросът е дали Хамас ще разреши ли пациентите да бъдат евакуирани от лечебните заведения или ще продължат да ги употребяват като жив щит? ", разяснява представителят Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

По данни на Организация на обединените нации в болница Ал Шифа има към 650 пациенти, личният състав е сред 200 и 500 души, а цивилните, които са потърсили леговище са към 1500.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР