Израелската армия и палестинското движение Хамас водят днес боеве във

...
Израелската армия и палестинското движение Хамас водят днес боеве във
Коментари Харесай

Ожесточени боеве между израелската армия и Хамас в ивицата Газа

Израелската войска и палестинското придвижване " Хамас " водят през днешния ден боеве във и към най-големите градове в линията Газа в миг, в който войната навлиза в третия си месец, съобщи Франс прес.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1205
Десетки израелски танкове и бронирани машини на пехотата са навлезли в остарелия град на Газа. Израелската войска удостоверява бойни дейности и в най-големия град в южната част на линията Газа Хан Юнис, като оповестява в изказване, че е " поразила десетки терористични цели и унищожила терористи на " Хамас ".

Израелската войска в продължение на два месеца стяга всекидневно обръча към най-големите градове в Газа след кървавата невиждана офанзива на ислямистите от 7 октомври. Тя докара до гибелта на 1200 души, главно цивилни, в Израел и задържането на 138 заложници на територията на линията Газа по данни на израелските управляващи.

Навсякъде в тясната и свръхнаселена линия земя, граничеща с морето, ранените, измежду които и деца, се струпват във към този момент препълнените лечебни заведения и получават здравна помощ даже навън, отбелязва Агенция Франс Прес. По данни на ръководещите от 2007 година линията Газа управляващи на " Хамас ", от ударите са потърпевши десетки, а шестима са убити в къща в Джабалия в северната част на линията Газа и петима в лагера Нусейрат в централната част на територията.

Журналист на Агенция Франс Прес предава за гибелта на две деца, открити през днешния ден сутринта в Рафах, след бомбардировките от нощес. Едновременно с това през вчерашния ден през целия ден са били изстрелвани ракети от линията Газа ракети в посока Израел. Израелската войска споделя, че част от ракетите са изстреляни от зона в южната част на линията Газа, която е с филантропичен статут и се намира наоколо до обекти на Организация на обединените нации.

Палестинското население е насила да се отдръпва в посока границата с Египет. Палестинци описват пред публицисти на Агенция Франс Прес, че са напуснали домовете си, пристигнали са на ново място, без заслон са под дъжда, нямат храна, нямат самун, нямат даже брашно.

Израел се закле изрично да унищожи " Хамас ", приет за терористична организация от страна на Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия и други страни, като за реализиране на задачите си бомбардира неведнъж линията Газа, а от 27 октомври стартира и сухопътна интервенция. Според министерството на опазването на здравето на " Хамас ", това е довело до гибелта на 16 248 души, като 70 % от тях са дами и деца под 18 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани още веднъж за преустановяване на огъня и даване на филантропична помощ, защото " публичният ред в линията Газа е пред разпад ". За първи път по време на мандата си той стартира процедура по задействане на член 99 от Устава на Организация на обединените нации, който му дава съображение да " притегли вниманието " на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации към въпрос, който " може до докара до застрашаване на мира и интернационалната сигурност ". Според дипломати Съветът за сигурност би трябвало да организира съвещание на следващия ден и да вземе отношение към апела на генералния секретар.

Отговорът на Израел не закъсня. Ели Коен, министър на външните работи, направи изказване в " Екс ", че задействането на член 99 и прекратяването на огъня всъщност би представлявало поддръжка за терористичната организация " Хамас ", а мандатът на самият Гутериш е опасност за международния мир ".

По данни на Организация на обединените нации 1.9 млн. души или 85% от популацията са изгубили домовете си и са били принудени да се реалокират в следствие от бомбардировките на израелската войска.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи през вчерашния ден, че израелските сили обкръжават дома на Яхия Синуар, ръководителя на " Хамас " в линията Газа - Хан Юнис. Синуар, на 61 години, 23 от които е прекарал в израелски затвори,  не се е появявал на обществено място от 7 октомври. Според един от представителите на израелската войска - Даниел Хагари - " той се крие подземен ", като се имат поради тунелите на " Хамас " под Газа.

В допълнение израелската войска разгласи през вчерашния ден, че е разкрила в северната част на територията, наоколо до учебно заведение и болница, скришен склад за муниции и оръжие. Съща по този начин по нейни изказване в този ден тя " е унищожила най-малко половината от командирите на " Хамас ".

Същевременно не престават и военните интервенции на израелската войска в Западния бряг, където по данни на палестинските управляващи от 7 октомври до в този момент най-малко 258 палестинци са изгубили живота си.

А нощес в Тел Авив околните на жертвите на офанзивата от 7 октомври се събраха на мястото на кървавото нахлуване по време на музикалния фестивал " Супернова ", с цел да почетат паметта им, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР