Израел заяви във вторник, че неговите сили са атакували въоръжени

...
Израел заяви във вторник, че неговите сили са атакували въоръжени
Коментари Харесай

Израел се сблъсква с бойци на Хамас в тунели в Газа

Израел съобщи във вторник, че неговите сили са атакували въоръжени бойци на Хамас в голямата мрежа от тунели на ислямистите под Газа, откакто министър председателят Бенямин Нетаняху отхвърли апелите за прекъсване на боевете за облекчение на филантропичната рецесия в палестинския анклав, предава Ройтерс.

Тунелите са основна цел за Израел, защото той уголемява наземните интервенции в Газа, с цел да унищожи ръководещото придвижване Хамас след огнестрелния му гърмеж преди три седмици, при който съгласно израелските управляващи са убити над 1400 души.

„ През последния ден комбинираните бойни сили на Израеслките отбранителни сили (IDF) удариха почти 300 цели, в това число противотанкови ракетни и ракетни изстрелвания под шахти, както и военни комплекси в подземни тунели, принадлежащи на терористичната организация Хамас “, се споделя в изказване от IDF.

Екстремистите дадоха отговор с противотанкови ракети и картечен огън, показва още известието.

„ Войниците убиха терористи и насочиха въздушните сили към удари в действително време по цели и терористична инфраструктура “, споделиха от Израелските сили.

Свидетели обявиха, че израелските сили са се прицелили в основния път север-юг на Газа в понеделник и са атакували град Газа от две направления. Израел разгласи, че нейните войски са освободили боец от плен на Хамас.

Хамас, въоръжена ислямистка формация, която ръководи Газа, до момента е освободила четирима цивилни от 239-те заложници, които Израел твърди, че са били хванати на 7 октомври. Смята се, че доста от заложниците са арестувани в мрежата от тунели на Хамас.

Бригадите Ал-Касам, въоръженото крило на Хамас, обявиха, че екстремистите са се сблъскали рано във вторник с израелските сили, „ нахлули в южната ос на Газа, (включително) с картечници, и са атакували четири транспортни средства с ракети Ал-Ясин 105 “, имайки поради локално създадени противотанкови ракети.

Екстремистите също са насочили с ракетите два израелски танка и булдозера в северозападната част на Газа, сподели Ал-Касам.

Ройтерс не съумя да удостовери известията за боеве. Израелската войска няма неотложен коментар.

Здравните управляващи в Газа споделят, че 8306 души, в това число 3457 малолетни, са били убити при израелски офанзиви от 7 октомври насам. Представители на Организация на обединените нации споделят, че повече от 1,4 милиона от цивилното население на Газа от към 2,3 милиона са останали без дом.

Увеличаващият се брой на жертвите провокира апели от Съединени американски щати, основния съдружник на Израел, други страни и Организация на обединените нации за пауза в борбите, с цел да може повече филантропична помощ да доближи до анклава.

Нетаняху сподели късно в понеделник, че Израел няма да се съгласи на преустановяване на военните дейности с Хамас в Газа и ще продължи с проектите си да унищожи групировката. " Призивите за преустановяване на огъня са апели към Израел да се съобщи на Хамас, да се съобщи на тероризма, да се съобщи на варварството. Това няма да се случи ", сподели Нетаняху в телевизионни изказвания.

Военни експерти споделиха, че израелските сили се движат постепенно в наземната си атака частично, с цел да запазят отворена опцията бойци на Хамас да договарят за освобождението на заложниците. Относителната нерешителност, с която израелските войски превзеха и осигуриха елементи от територия в първите дни на продължителни сухопътни интервенции в Газа, е в контрастност с последните три седмици на безмилостни въздушни удари по средиземноморския анклав, както и с предходните сухопътни офанзиви на Израел там, предава Ройтерс.

Израелската войска съобщи, че е блъснала повече от 600 цели на бойци през последните дни в Газа, където палестинските цивилни имат остра потребност от гориво, храна и чиста вода.

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации (OCHA) съобщи, че водоснабдяването през водопровод от Израел до южната част на Газа е било прекратено в понеделник " по незнайни аргументи " и че разгласен ремонт на различен водопровод до централна Газа не е сбъднат.

„ Към момента на писане не е доставяна вода на Газа от Израел “, сподели OCHA на уеб страницата си.

Значително по-малко камиони с филантропична помощ са достигнали до обсадения анклав, в сравнение с е належащо, споделиха чиновници на Организация на обединените нации, а гражданският ред е нарушен с хора, които щурмуват складовете на Организация на обединените нации в търсене на храна.

Това спря работата на четири центъра за систематизиране на помощ на Организация на обединените нации и едно вместилище, заяви Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) в понеделник.

„ Това е злополучие върху злополучие. Нуждите в опазването на здравето нарастват и способността ни да посрещнем тези потребности бързо понижава “, сподели районния началник на Световната здравна организация за изключителни обстановки Рик Бренан, повтаряйки интернационалните апели за преустановяване на огъня, с цел да се даде опция за по-голяма филантропична интервенция.

Камиони с филантропична помощ се процедиха в Газа от Египет през миналата седмица през Рафа, основният пропускателен пункт, който не граничи с Израел. Той се трансформира в съществена точка за доставка на помощ, откогато Израел наложи " цялостна блокада " на Газа след 7 октомври.

Белият дом съобщи, че работи за изпращането на повече камиони с филантропична помощ в Газа.

Хамас разгласява видео в понеделник, което демонстрира трима заложници, хванати от ислямисткото придвижване на 7 октомври. Жените - разпознати от Нетаняху като Йелена Трупаноб, Даниел Алони и Римон Киршт - седяха една до друга против гола стена, а Алони насочи яростно обръщение към премиера.

Нетаняху осъди видеото като " жестока психическа агитация " и сподели, че наземната акция на Израел основава благоприятни условия за избавяне на заложниците.

Конфликтът докара до демонстрации по целия свят в поддръжка на палестинците и антисемитски и ислямофобски тормоз.

Представители на администрацията на Байдън, изразили паника от известията за антиеврейски произшествия в американските университети, се срещнаха с водачи на американски евреи в понеделник, с цел да обсъдят стъпките за противопоставяне на вълната, сподели чиновник на Белия дом.

В Русия президентът Владимир Путин упрекна Запада и Украйна, че провокират вълнения в Русия, откакто бунтовници в най-вече мюсюлманския район Дагестан щурмуваха летище, с цел да „ заловен “ еврейски пасажери на полет от Тел Авив.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР