Израел заяви, че забранява на представители на ООН да посещават

...
Израел заяви, че забранява на представители на ООН да посещават
Коментари Харесай

Напрежението в Газа се прехвърли и в ООН: Гутериш и Израел влязоха в остър конфликт

Израел съобщи, че не разрешава на представители на Организация на обединените нации да посещават страната, „ с цел да им даде урок “, откакто генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разяснява, че офанзивите на „ Хамас “ от 7 октомври
би трябвало да се преглеждат в подтекста на десетилетия на окупация на палестинския народ.
Говорейки на конгрес на Организация на обединените нации за Близкия изток в Ню Йорк, Гутериш провокира гнева на израелските управляващи, когато сподели:

Важно е да… признаем, че офанзивите на „ Хамас “ не са се случили във вакуум. Палестинският народ е бил подложен на 56 години на задушаваща окупация. ”

Той също по този начин съобщи, че никаква неправда към палестинците не може да оправдае ужасяващите офанзиви на „ Хамас “.

Последва реакция на посланика на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан.
Поради неговите забележки и изявления ще откажем да издадем визи на представители на Организация на обединените нации. Вече отказахме виза на заместник-генералния секретар по филантропичните въпроси Мартин Грифитс. Времето пристигна да им дадем урок ”, съобщи той, представен от The Guardian.
Ердан към този момент изиска оставката на Гутериш и дефинира думите му като „ кървава клюка “. Отговорът отразява дългогодишното израелско разбиране, че организациите на Организация на обединените нации,
изключително Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида, имат антиизраелски дневен ред.
Не е ясно до каква степен се простира визовата възбрана в йерархията на Организация на обединените нации. Голям брой чиновници на Организация на обединените нации, са наети от UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за помощ и работа за палестинския народ.

Генералният секретар на Организация на обединените нации провокира гнева на Израел и измежду някои републиканци в Съединени американски щати, като разказа израелските бомбардировки и блокадата на линията Газа в отговор на офанзивите на Хамас като
„ групово наказване на палестинския народ “ и „ очевидни нарушавания на интернационалното филантропично право “.
Гутериш осъди и дейностите на „ Хамас “.
Нищо не може да оправдае умишленото ликвидиране, пострадване и похищение на цивилни – или изстрелването на ракети против цивилни цели. Всички заложници би трябвало да бъдат третирани хуманно и освободени неотложно и без условия “, сподели той.
Миналата седмица Съединени американски щати постановиха несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации, импортирана от Бразилия, призоваваща за „ филантропична пауза “ и това да се разреши влизането на конвоите с помощ в Газа.
Резолюцията обаче не позволяваше категорично самоотбраната на Израел.
Съединени американски щати желаеха гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в четвъртък следобяд по лична проекторезолюция, която удостоверява правото на Израел на групова и самостоятелна самозащита, само че прибавя, че придвижването на хора в Газа би трябвало да бъде непринудено.

Проекторезолюцията приканва за „ всички нужни ограничения, като да вземем за пример филантропични паузи, с цел да се даде опция за цялостен бърз безвреден и безконтролен филантропичен достъп, в сходство с интернационалното филантропично право за организациите на Организация на обединените нации и други безпристрастни филантропични организации … с цел да се подсигурява безпрепятственото доставяне с вода, електричество, храна гориво и медицински консумативи ”.
Русия показа своя лична контрарезолюция, призоваваща за бързо и абсолютно преустановяване на огъня.
Гласуването може да се организира по-късно тази седмица.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не е постигнал групово единомислещо решение по въпроса за Израел от януари 2009 година, когато беше призната резолюция 1860 (2009). Съединени американски щати са наложили несъгласие на резолюции за Израел общо 46 пъти, в това число предходната седмица.

Говорейки пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник вечерта, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че Съединени американски щати поддържат филантропичното мъртвило.

Блинкен сподели, че „ Хамас “ би трябвало да спре да употребява хора като живи щитове и Израел би трябвало да вземе всички защитни ограничения, с цел да избегне пострадване на цивилни.
Това значи, че храна, медикаменти, вода и друга помощ би трябвало да бъдат доставени в Газа и в регионите, от които хората се нуждаят “, сподели Блинкен. „ Това значи, че цивилните би трябвало да могат да се измъкнат от заплахата. Това значи, че за тези цели би трябвало да се обмислят филантропични паузи “, добави той.
Въпреки че е ясно, че Съединени американски щати се опълчват на публично преустановяване на огъня,
разликата сред филантропична пауза и филантропично мъртвило не е толкоз явна.
След забележките на Гутериш израелският външен министър Ели Коен сподели в туит:
Няма да се срещна с генералния секретар на Организация на обединените нации. След клането на 7 октомври няма място за уравновесен метод. „ Хамас “ би трябвало да бъде заличен от лицето на планетата! “
Помолен за коментар, представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели, че генералният секретар ще се срещне с представители на фамилиите на заложници, държани от „ Хамас “ в Газа, като добави, че те ще бъдат съпроводени от представител на израелската непрекъсната задача в Организация на обединените нации.

По-късно беше обявено, че някои от фамилиите на заложниците са устояли на натиска на Коен да не се срещат с Гутериш.

Гутериш може да е разгневил Израел, само че беше удивително, че Блинкен продължи да се среща с него, откакто той приказва, а доста други страни, които приказваха по-късно в дебата, бяха остро подложени на критика към интервенцията на Израел против „ Хамас “ в Газа.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР