Израел в четвъртък нападна болницата ал-Шифа в Газа за втори

...
Израел в четвъртък нападна болницата ал-Шифа в Газа за втори
Коментари Харесай

Какво „намери“ Израел в болницата ал-Шифа в Газа?

Израел в четвъртък атакува болничното заведение ал-Шифа в Газа за втори следващ ден.

В сряда израелските войски нахлуха в най-голямото здравно заведение в крайбрежния анклав, започвайки в 2 сутринта. Израел от дълго време твърди, че Хамас употребява болничното заведение като команден център. Израелската войска сподели, че нападението й е помогнало да откри доказателства в поддръжка на изказванието си.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Анализ: Как Израел би намерил, картографирал, вземете и запазете тунелите в Газа? „ Терор “ на фона на нападението на Израел против болничното заведение ал-Шифа в Газа Какво сподели лекарят на ал-Шифа на израелските сили преди нападението „ Болниците не са бойни полета “: Светът реагира към израелското нахлуване на ал-Шифа завършек на списъка

И по този начин, какво твърди Израел, че е разкрил?

Какво беше намерено в болничното заведение?

Израелските военни пуснаха видеозаписи от вътрешността на неразкрита постройка в медицинския комплекс.

Видеото демонстрира три спортни чанти, за които военните настояват, че са открити скрити в лаборатория за ядрено-магнитен резонанс, всяка от които съдържа автомат, гранати, униформи на Хамас и бронени жилетки.

Освен това армията сподели щурмови пушки без патрони и преносим компютър, за които сподели, че са открити.

Израелският боен представител Джонатан Конрикус сподели: „ Тези оръжия нямат безусловно никаква работа да бъдат в болница “, добавяйки, че съгласно него материалът е „ единствено върхът на айсберга “.

Ами тунелите на Хамас и военното командване?

В дните преди офанзивата Израел настояваше, че Хамас ръководи тунели подземен на болничното заведение ал-Шифа. Освен това се твърди, че болничното заведение е команден център и боен пост за Хамас.

Твърденията на Израел бяха подкрепени и от президента на Съединените щати Джо Байдън, който упрекна Хамас в осъществяване на военни закононарушения, като разполага военния си щаб под болничното заведение.

И въпреки всичко, повече от 24 часа след началото на нападението на Израел, израелската войска не е посочила доказателства нито за ръководени от Хамас тунели, нито за боен команден център под болничното заведение.

Има ли дупки в претенциите на Израел?

Мустафа Баргути, генералният секретар на Палестинската национална самодейност, сподели, че това, което Израел е посочил във видеоклипове от болничното заведение ал-Шифа до момента, може елементарно да е било подложено от самата войска.

„ Всичко, което демонстрираха, е Калашников и преносим компютър, който можеха елементарно да слагат там и да настояват, че е открит там “, сподели ветеранът от палестински законодател пред Al Jazeera.

 

В X, някогашен Twitter, израелската войска за първи път разгласява видеоклип на Conricus, който води фенове на обиколка през елементи от ал-Шифа, за което сподели, че е без никакви редакции или съкращения.

Но той изтри тази обява и по-късно разгласява още веднъж съвсем еднакъв видеоклип, с някои корекции. В обществените платформи това в допълнение подхранва въпроси по отношение на истинността на изказванията на Израел.

Как реагира Хамас?

Хамас отхвърли и отхвърли последните изказвания на израелската войска.

„ Окупационните сили към момента лъжат... защото донесоха някои оръжия, облекла и принадлежности и ги сложиха в болничното заведение по абсурден метод “, сподели основаният в Катар старши член на Хамас Езат Ел Рашк.

Той добави, че Хамас неведнъж е призовавал за комитет от Организация на обединените нации, Световната здравна организация и Международния комитет на Червения кръст, който да ревизира изказванията на Израел за тунелите на Хамас под лечебните заведения в Газа.

Баргути сподели, че Израел непрекъснато е отхвърлял тези апели за самостоятелен, интернационален екип, който да проверява обстановката в ал-Шифа. „ Израел не желае това, тъй като знаят, че лъжат “, сподели той.

Какво се случва в ал-Шифа в този момент?

Израелската войска продължава да нападна ал-Шифа, като войските са ситуирани от всички страни на болничното заведение, заяви Хани Махмуд от Ал Джазира от Хан Юнис в южната част на Газа.

Израелските военни унищожиха постройката на профилираната хирургия в лечебното заведение. Преградите, стените сред стаите и цялото здравно съоръжение вътре в постройката са изцяло разрушени, сподели той.

Смята се, че стотици пациенти, лекари и медицински сестри и повече от 2000 други, приютили се в ал-Шифа, към момента са в болничното заведение.

„ Това, което виждаме през днешния ден, е, че тази война е за нахлуване над цивилни и лечебни заведения и заличаване на медицински уреди “, сподели Баргути.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР