Израел твърди, че е унищожил 130 тунела на “Хамас в

...
Израел твърди, че е унищожил 130 тунела на “Хамас в
Коментари Харесай

Израел: Унищожихме 130 тунела на Хамас

Израел твърди, че е унищожил 130 тунела на “Хамас ” в линията Газа от началото на сухопътната си интервенция.

Говорителя на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари съобщи: " Като част от активността на сухопътните сили в линията Газа се поставят старания за откриване и заличаване на тунелите на терористичната организация Хамас, като от началото на бойните дейности са унищожени 130 тунела. "

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху сподели, че израелските войски са обкръжили град Газа и работят вътре в него. В телевизионно изказване Нетаняху съобщи, че няма да има преустановяване на огъня, преди да бъдат освободени заложниците, и прикани хората в Газа да се придвижат на юг, " тъй като Израел няма да спре ", предава БГНЕС.

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант уточни, че израелската войска работи в сърцето на град Газа и " стяга задушаващата хватка " към него. Галант отхвърли всевъзможни филантропични паузи без освобождение на заложниците, взети от " Хамас ".



Израел разгласи също, че е умъртвил висшия оръжеен производител на „ Хамас “, Мохсен Абу Зина, разказан като " специалист в създаването на стратегически оръжия и ракети, употребявани от терористите на „ Хамас “ ".

Ейлон Леви, представител на израелското държавно управление, съобщи, че в северната част на Ивицата Газа са останали единствено 100 000 цивилни от общо 1,1 млн. души население.

Ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето в линията Газа пък заяви, че броят на убитите от израелски военни дейности от началото на войната на 7 октомври е повишен на 10 569, а други 26 457 палестинци са били ранени.

Външните министри от Г-7 приканиха за " филантропична пауза " във войната сред Израел и „ Хамас “, с цел да се даде опция на обезверените цивилни в Газа да получат съществени доставки. Говорейки пред кореспонденти след срещата в Токио, японският външен министър Йоко Камикава съобщи, че Г-7 е удостоверила нуждата от " незабавни дейности за справяне с филантропичната рецесия " в Газа. Външните министри повториха осъждането на 7 октомври на „ Хамас “ против Израел и поддръжката си за правото на Израел на самозащита.



Но те също по този начин подчертаха нуждата от съблюдаване на интернационалното право по време на продължаващия спор.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен още веднъж отхвърли апелите за преустановяване на огъня в Газа и Израел. На брифинг за медиите в Токио той съобщи, че " тези, които приканват за неотложно преустановяване на огъня, са длъжни да обяснят по какъв начин да се оправят с неприемливия резултат, до който това евентуално би довело. " Хамас “ остава на място, с повече от 200 заложници, с потенциал и декларирано желание да повтори 7 октомври, още веднъж, и още веднъж, и още веднъж ".

Блинкен също по този начин изложи позицията на Съединени американски щати по отношение на това, което той дефинира като " път към израелци и палестинци, живеещи един до друг в лични страни ". Той съобщи, че единственият път към " дълготраен мир и сигурност " е " без принудително изселване на палестинци от Газа... без потребление на Газа като платформа за тероризъм... Без повторна окупация на Газа след края на спора. Никакви опити за блокиране или обсаждане на Газа. Никакво понижаване на територията на Газа ".

По-късно той добави, че " Газа не може да продължи да бъде ръководена от „ Хамас “. Също по този начин е ясно, че Израел не може да окупира Газа. Сега действителността е такава, че може да се наложи някакъв временен интервал в края на спора ".

Палестинското сдружение на Червения полумесец уточни, че всички пътища, водещи към болница " Ал Кудс ", са затворени и че " медицинските екипи не могат да изоставен болничното заведение, с цел да доближат до ранените ".

Италия ще изпрати болничен транспортен съд наоколо до крайбрежията на Газа, с цел да помогне за лекуването на жертвите на спора, съобщи италианският министър на защитата Гуидо Кросето.

Министерството на външните работи на Испания удостовери гибелта на Иван Иларраменди, 46-годишен испански жител, който е липсващ от кибуца, в който е живял след терористичните офанзиви на 7 октомври.

Южна Африка е в развой на издаване на " демарш " на израелския дипломат Елиав Белоцерковски, заяви генералният шеф на южноафриканския отдел за интернационалните връзки и съдействие Зейн Дангор. Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор съобщи, че възходящият брой на жертвите в линията Газа е причина за това: " Смятаме, че характерът на отговора на Израел се е трансформирал в групово наказване. "

Одобренията на Германия за експорт на отбранителни артикули за Израел до момента през тази година са се нараснали съвсем десетократно спрямо предходната година, като Берлин преглежда настояванията за разрешителни като предпочитани, откакто " Хамас " атакува Израел предишния месец, съобщи немски държавен източник пред " Ройтерс ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР