Израел, ти се окупатор, ти си групировка. Какво беше Газа,

...
Израел, ти се окупатор, ти си групировка. Какво беше Газа,
Коментари Харесай

Ердоган нарече Израел окупатор, Тел Авив отзова свои дипломати от Турция



" Израел, ти се окупатор, ти си формация. Какво беше Газа, Палестина през 1947 година, какво е през днешния ден? Израел, по какъв начин пристигна тук, по какъв начин влезе? Вие сте завоевател, формация. Турският народ знае това ", съобщи Ердоган пред множеството на митинга.

По думите на президента на демонстрацията са участвали към милион и половина жители от мегаполиса и от разнообразни други окръзи на страната, както и от други страни.

Летище " Ататюрк " през днешния ден гъмжеше от хора, развяващи турски и палестински флагове. Разнасяха се викания " Израел, ти си окупатор ", " Уммата (общността) приканва света от Истанбул ", " Газа е нашата татковина ", " Израел, стой клането на нашите братя ", " Газа ще бъде гроб за Израел ".

В речта си пред натрупалото се голям брой турският държавен глава уточни, че Турция ще продължи по всевъзможен начин да пази палестинската идея, както и напъните да принуди Израел да спре колкото се може по-скоро ударите против Газа.

Снимка: БТА/AП

" Ще доживеем деня, когато потисниците ще се махнат от Палестина ", съобщи още Ердоган и продължи: " Израел, ти си самичък в света и ще продължиш да бъдеш самичък ".

В речта си турският президент упрекна Запада в лицемерие по палестинския въпрос.

" За Украйна давате всичко, само че когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не желаете да чуете даже Генералния секретар на Организация на обединените нации ", сподели той.

Снимка: БТА/AП

На митинга участваха политици, хора на изкуството, представители на неправителствени организации, медии, на спортните, културните и бизнес средите в страната. На събитието бе пристигнал и президентът на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република Ерсин Татар.

Хиляди служители на реда охраняваха митинга през днешния ден, който турската държавна телевизия ТРТ Хабер съобщи онлайн.

В отговор външният министър на Израел Ели Коен разгласи, че Тел Авив е отзовал някои от своите дипломатически пратеници в Турция поради " тежки изказвания " на Анкара, съобщи Ройтерс.

Снимка: БТА/AП

" Предвид тежките изказвания, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, с цел да бъде осъществена преоценка на връзките сред Израел и Турция ", уточни Коен в обява в " Екс ", представена от Българска телеграфна агенция. Израелският първи посланик не даде повече детайлности.

Израелското посолство в Турция по едно и също време с това разгласява на страницата си в обществената мрежа " Екс " изображение с надпис на турски: " Хамас " е терористична организация ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР