Израел разширява наземната си офанзива с нов натиск към централната

...
Израел разширява наземната си офанзива с нов натиск към централната
Коментари Харесай

Израел настъпва към Централна Газа, през декември са убити 2 000 бойци на Хамас

Израел уголемява наземната си атака с нов напън към централната част на линията Газа, оповестява " Ройтерс ".

На този декор се чака Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава резолюция за за попречване на опасността от апетит в палестинския анклав.

 

След като избледняха очакванията за иден пробив в целящи да накарат Израел и " Хамас " да се спогодят за ново помирение, бе обявено за още въздушни удари, бомбардировки и боеве в Газа.

 

Говорителят на Израелските сили за защита (IDF) Даниел Хагари съобщи в четвъртък, че силите на страната са умъртвили повече от 2000 " терористи "  от Хамас, откогато при започване на декември завърши краткотрайното преустановяване на огъня.

 

Хагари означи, че общият брой на убитите в Газа бойци на Хамас от началото на спора сред бойната формация и Израел при започване на октомври към този момент е над 8000.

 

По-рано тази седмица медийната работа на Хамас в Газа съобщи, че от началото на спора са убити над 20 000 палестинци, от които към 8 000 са деца и към 6 200 са дами.

 

Днес израелската войска подреди на жителите на Ал-Бурейдж, в централната част на палестинския анклав, неотложно да се изтеглят на юг. Мярката демонстрира нов фокус на наземната атака, при която към този момент беше опустошена северната част на линията и бяха осъществени няколко нахлувания на юг.

 

Правителството на Израел под управлението на премиера Бенямин Нетаняху даде обещание да унищожи " Хамас " - ислямистката формация, ръководеща Газа, откакто при офанзива на нейните бойци на 7 октомври бяха убити 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

Нарастващият брой на починалите по време на израелската военна акция за възмездие обаче изостри интернационалната рецензия, даже от страна на твърдия съдружник на Израел - Съединените щати.

 

По данни на здравното министерство на Газа 20 057 палестинци са били убити, а 53 320 - ранени, при израелски удари от 7 октомври насам.

Израелската войска изрази страдание за гибелта на цивилни, само че упрекна подкрепяната от Иран формация " Хамас ", че работи в гъсто обитаеми региони или употребява цивилни като живи щитове - изказване, което групата отхвърля.

 

Израел твърди, че 140 негови бойци са били убити от началото на наземната атака в Газа на 20 октомври.Израелските сили и преди са се сблъсквали с въоръжени бойци на " Хамас " в покрайнините на Ал-Бурейдж, само че към момента не са навлезли по-дълбоко в застроената зона, която се е развила от лагер за палестински бежанци от израелско-арабската война от 1948 година

 

Свързаната с " Хамас " осведомителна организация " Шехаб " заяви за тежки обстрели и въздушни удари по Джабалия ал-Балад и бежанския лагер " Джабалия " в северната част на Газа. Посочва се и че израелски транспортни средства се пробват да настъпят от западната страна на Джабалия.

 

Съобщава се и за въздушни удари в Хан Юнис и Рафах, на юг.

Израелската войска разгласи, че нейните военновъздушни сили са унищожили площадка за изстрелване на ракети с огромен обхват в Джухор ад-Дик, Централна Газа, от която са били " осъществени скорошни изстрелвания към израелска територия " - допустима отпратка към

 

В Тел Авив прозвучаха сирени и снимачен екип на Ройтерс стана очевидец на прехващане на ракети в четвъртък, когато бойци на Хамас в линията Газа споделиха, че са нанесли залпов удар по комерсиалната столица на Израел.

 

Службата за незабавна помощ на Израел сподели, че няколко точки в южната част на Тел Авив за били ударени, само че няма информация за жертви.

Атаката демонстрираха, че " Хамас ", преобладаващата палестинска ислямистка формация, е запазила някои ракетни качества с по-голям обхват.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР