Израел предложи на Албания помощ за киберзащита в отговор на

...
Израел предложи на Албания помощ за киберзащита в отговор на
Коментари Харесай

Израел предлага помощ за киберзащита на Албания след иранската атака

Израел предложи на Албания помощ за киберзащита в отговор на иранската хакерска атака през юли, която докара до приключване на документи от държавното управление на Тирана и персонални данни на албански жители, оповестява „ Middle East Monitor “.

Израелският заместник-министър на външните работи Идан Рол се срещна с албанския министър на външните работи Олта Джачка на конференция в Берлин през вчерашния ден и " предложи да показа знанията и опита на Израел в региона на киберзащитата ".

Рол също по този начин " изрази признателността на Израел " за решението на Тирана да експулсира ирански дипломати. " Ще продължим да затягаме съдействието сред Израел и Албания ", съобщи той в Туитър.

Миналата седмица Албания прекъсна дипломатическите си връзки с Техеран поради хакерската атака. Албанското държавно управление съобщи, че Иран е подхванал офанзивата, с цел да сковава публични уреди и да получи достъп до данни в държавните служби.

Министър-председателят Еди Рама съобщи, че следствието е открило, че офанзивата от юли не е осъществена от обособени лица или самостоятелни групи.

Двете страни са в напрегнати връзки от 2014 година, когато Албания одобри към 3000 членове на опозиционната група в заточение " Народна муджахидинска организация на Иран ", известна и с името си на фарси " Муджахидин-е-Халк ".

Те се откриха в лагер покрай Дуръс, основното пристанище на страната. Преди това Албания съобщи, че е предотвратила редица планувани набези от ирански сътрудници против опозиционната група.

Освен това Вашингтон наложи наказания на иранското Министерство на разузнаването и националната сигурност и на неговия министър Есмаил Хатиб, откакто стана ясно, че Техеран стои зад невижданата хакерска атака против членката на НАТО Албания. Министерството на финансите на Съединени американски щати твърди, че иранското министерство ръководи няколко мрежи за електронен шпионаж, хакерство и програмен продукт за откуп.

" Кибератаката на Иран против Албания подценява нормите за отговорно държание на страната в киберпространството в спокойно време ", съобщи заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР