Израел осъди днес избирането на твърдолинейния съдия Ебрахим Раиси за

...
Израел осъди днес избирането на твърдолинейния съдия Ебрахим Раиси за
Коментари Харесай

Израелският премиер се обяви против ядрени преговори с иранския режим на палачи

Израел осъди през днешния ден избирането на твърдолинейния арбитър Ебрахим Раиси за президент на Иран, заявявайки, че неговото ръководство ще бъде " режим на брутални палачи ", с който международните сили не би трябвало да водят договаряния за нова нуклеарна договорка, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Раиси, който е под наказания от Съединени американски щати за злоупотреби с човешките права , през вчерашния ден предстоящо си обезпечи победа на президентските избори след конкуренция, белязана от незаинтересованост на гласоподавателите поради икономическите усложнения и политическите ограничавания, напомня организацията.

 Ултраконсервативен арбитър, бил в Виж още

Израелският министър председател Нафтали Бенет, който привиква първото съвещание на кабинета след встъпването си в служба предходната седмица, сподели, че Раиси е пристигнал на власт с помощта на поддръжката на иранския висш водач аятолах Али Хаменей, а не вследствие на свободно и всенародно гласоподаване. Правителственото съвещание в Израел бе излъчено по малкия екран.

" Избирането на Раиси е, бих споделил, последният късмет международните сили да се разсънят, преди още веднъж да се върнат към нуклеарното съглашение и да схванат с кого си имат работа ", сподели Бенет в изказване, което прочете първо на иврит, а по-късно и на британски.

" Никога не би трябвало да се позволява режим на брутални палачи да има оръжия за всеобщо заличаване ", сподели той. " Позицията на Израел по този въпрос няма да се промени ", акцентира Бенет.

Вчера неправителствената организация " Амнести интернешънъл " прикани да бъде разследвана ролята на Раиси в извънсъдебните изтезания на хиляди политически пандизчии през 1988 година, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Иранските управляващи в никакъв случай не са признавали за всеобщите изтезания в годините след успеха на Ислямската гражданска война в Иран през 1979 година и Раиси в никакъв случай не е правил обществени мнения на изказванията за хипотетичната си роля в тези изтезания.

В същото време Съединени американски щати обявиха, че съжаляват, че иранците на са могли да вземат участие в " свободен и почтен избирателен развой " , след президентските избори, извоювани от ултраконсерватора Ебрахим Раиси, заяви Франс прес.

В първата американска реакция след петъчния избор, представител на Държавния департамент съобщи, че " иранците са били лишени от правото си да избират личните си ръководители посредством свободен и почтен избирателен развой ". Говорителят добави, че Вашингтон ще продължи да взе участие в договарянията за иранската нуклеарна стратегия.

Междувременно генералният секретар на ливанската проиранска партия Хизбула, Хасан Насралла поздрави новоизбрания президент на Иран Ебрахим Раиси и го прикани да продължи " съпротивата ", водена от страната му след ислямската гражданска война от 1979 година против израелските и западните " агресори ", съобщи Франс прес.

В писмо, изпратено до ултраконсерватора Раиси, разгласен през вчерашния ден за победител на състоялите се в петък президентски избори, Насралла приветства " огромната победа /.../ в съдбоносен миг от историята на Иран и района ".

" Вашата победа съживи очакванията на иранския народ и народите на нашия район ", които " виждат във вас опора и солидна поддръжка /.../ на съпротивата против агресорите ", се споделя в писмото, разпратено до публицисти от пресслужбата на шиитската партия.

Хизбула, считана за " терористична организация " от Съединени американски щати и няколко западни страни, е част от така наречен ос на съпротивата, включваща Иран, Сирия и техните съдружници, борещи се против Израел и западното наличие в Близкия изток.

Техеран намерено поддържа палестински въоръжени групи като Хамас и Ислямски джихад и подкрепя военно и финансово ливанската Хизбула.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР