Израел играе цинична игра с подкрепата си за антисемитските атаки

...
Израел играе цинична игра с подкрепата си за антисемитските атаки
Коментари Харесай

"Ню Йорк таймс": Израел цинично подкрепя антисемитските атаки на Виктор Орбан срещу Джордж Сорос

Израел играе цинична игра с поддръжката си за антисемитските офанзиви на унгарския министър председател Виктор Орбан към Джордж Сорос, написа през днешния ден "Ню Йорк таймс " във връзка визитата на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Унгария.

Оцелелият от Холокоста милиардер човеколюбец години наред избягваше да прави дарения, свързани с Израел, и чак през 2008 година стартира да финансира една миролюбива произраелска група в Съединени американски щати, а след това и две организации в Израел - едната правозащитна, а другата - съперник на окупацията на територии. Така той дразнеше израелските управляващи, които след това полагаха старания да делегитимират тези две организации, напомня вестникът.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху увеличи залога в тази омраза предходната седмица, когато неговият външен министър поддържа пропагандната акция на унгарските управляващи против Сорос и се причисли към заклеймяването на богаташа. Това опонираше на предходни сериозни изявления на израелския дипломат в Будапеща против белязаната от антисемитизъм акция на кабинета на Орбан против Сорос и неговата поддръжка за бежанците и мигрантите.

Хуманитаризмът и универсализмът на Джордж Сорос са израз на еврейската еднаквост след Холокоста, която е анатема за твърдолинейния шовинизъм на обединението, ръководена от Нетаняху. Тази коалиция се е прилепила до класическа ционистка задача, която се стреми да постави завършек на антисемитизма и съществуването на диаспора посредством събирането на всички евреи в историческите земи на Израел. Както в тази ситуация с Унгария, Нетаняху от ден на ден сближава Израел с нелиберални и автократични страни като Русия, Турция и Египет. Крайният цинизъм на тези съюзи е забележим и в желанието на Нетаняху да толерира антисемитизма на десния националистически лагер в света, което би подкрепило идеята за Велик Израел, установи нюйоркското издание.

Според вестника това изяснява за какво израелското държавно управление резервира безмълвие, когато администрацията на Тръмп не загатна евреите или антисемитизма в изказването си във връзка Международния ден в памет на Холокоста тази година. Стратегията лъсна напълно ясно, когато след терористичното нахлуване против магазин за кашерни храни в Париж през 2015 година Нетаняху сподели на френските евреи, че Израел е техният дом.

"Ню Йорк таймс " разяснява, че желанието на Нетаняху да поддържа офанзивите на Орбан против Сорос освен е директна борба с еврейската общественост в Унгария, само че и рисково подпомагане за антисемитизма на европейския континент, налегнат така и така от крайни националистически и антиимигрантски настроения. И макар че счита себе си за водач и дори избавител на международното еврейство, израелският министър председател е всичко друго, само че не и това, заключава всекидневникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР