Израел и Хизбула се приближават към война. Войната с Хизбула“

...
Израел и Хизбула се приближават към война. Войната с Хизбула“
Коментари Харесай

Bloomberg: Израел и Хизбула се приближават към война

Израел и Хизбула се доближават към война. Войната с „ Хизбула “ би била още по-опустошителна – израелски системи за противовъздушна защита биха били претрупани от офанзиви, които се чака да доближат 3000 ракети дневно в продължение на седмици.

Израел и Хизбула се доближават към война

Северен Израел е редица призрачни градове – изоставени къщи и изгорени гори от ракетите на „ Хизбула “. Части от Южен Ливан са изумени толкоз мощно от израелските бомби, че са превърнати в отломки. Десетки хиляди поданици са прогонени от домовете си и от двете страни.

Непрекъснатото, въпреки и грозно, опълчване сред Израел и „ Хизбула “ от началото на войната в Газа през октомври минава в нещо по-тревожно.

Bloomberg: Израел и Хизбула се доближават към война 28.06.24 12:18 Край Запорожката АЕЦ е разрушена станция за радиационен надзор 28.06.24 11:59 ИЗВЪНРЕДНО! Тежка злополука край Монтана взе две жертви 28.06.24 11:57 Митническите чиновници задържаха близо 360 000 къса цигари, укрити в колета за Европейски Съюз 28.06.24 11:49 След години в бягство, Евелин Банев – Брендо се изправя пред българския съд 28.06.24 11:27

Рекорден брой снаряди на „ Хизбула “ – към 900 – са попаднали в Израел този месец, а нейният началник споделя, че е покрит от доброволци, подготвени да се бият с Израел „ без никакви правила, ограничавания или таван “. Междувременно Израел прави по-дълбоки и по-разрушителни офанзиви в Ливан, а северното му военно командване преди малко утвърди военен проект за страната.

Въпреки че подкрепяната от Иран „ Хизбула “ и Израел настояват, че не желаят пълномащабна война, опасенията им са по-големи от всеки път, че се натъкват на такава – или съзнателно ще я стартират. Израелците, които се застъпват за това, считат, че сходен спор може да бъде поддържан за малко, въпрос на седмици. Други са надалеч по-песимистично настроени.

Близкият изток може да бъде изправен пред „ огромна районна война, повишаване на цените на петрола и срив на финансовите пазари “, съобщи пред телевизия “ Bloomberg “ Аарон Дейвид Милър, старши теоретичен помощник на Фондацията за интернационален мир „ Карнеги “ и някогашен арабско-израелски договарящ от Държавния департамент. „ Никой не желае да види сходно нещо. “

Високопоставени американски и френски дипломати посетиха Йерусалим и Бейрут като част от интензивните старания да се предотврати ескалация, която може да притегли Иран, дружно с неговите съюзнически милиции в Ирак, Сирия и Йемен, както и Съединени американски щати. Президентът Джо Байдън е изключително угрижен да избегне нова война толкоз покрай изборите през ноември. Въпреки че Вашингтон не поддържа връзка непосредствено с Хизбула, той употребява ръководителя на ливанския парламент Набих Бери като медиатор.

Планът за преустановяване на военните дейности зависи от това Хизбула да изтегли бойците си от границата.

Въпреки че Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната през 2006 година след последния кръг от сражения сред Израел и „ Хизбула “, изисква тя да бъде към 30 км, договарянията стартират с 10 км. Те ще бъдат сменени от интернационалните сили и членове на ливанската войска, до момента в който група ще преглежда разногласията по отношение на общата гранична линия.

Но „ Хизбула “ твърди, че сегашният кръг от напрежение има източник – войната в Газа – и решение – преустановяване на огъня в Газа. „ Хизбула “ споделя, че едвам когато Израел и „ Хамас “ смъкват оръжията си, тя ще бъде отворена за лични договаряния за границата.

Според ливански чиновник, осведомен за договарянията, предходната седмица Берри е споделил на американския делегат Амос Хохщайн, че най-многото, което може да направи, е да се опре на групировката да понижи напрежението, като не обстрелва прекомерно надълбоко израелска територия. Израелският министър на защитата Йоав Галант, който е на посещаване във Вашингтон тази седмица, е свикан да даде късмет на дипломацията и да отсрочи всякаква военна агресия.

„ Една недомислена стъпка, една неверна преценка може да провокира злополука, която надалеч надвишава границите и, почтено казано, надвишава въображението “, предизвести предходната седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. „ Нека бъдем ясни. Хората в района и хората по света не могат да си разрешат Ливан да се трансформира в друга Газа “.

Паралелите с Газа са неизбежни и действителни: „ Хамас “ и „ Хизбула “, обсъждани от Съединени американски щати като терористични групи, са мощно подкрепяни от Иран. И двете считат, че Израел е нелегитимен, а спорът им с него е заветен и екзистенциален. И както „ Хамас “ в Газа се ражда през 80-те години на предишния век като войнствено придвижване, оспорващо израелската окупация, по този начин и „ Хизбула “ в Ливан.

Но значими разлики значат, че войната с „ Хизбула “ би била още по-опустошителна.

Групата е доста по-важна за Иран от „ Хамас “. И колкото и травматично да беше нападението на „ Хамас “ на 7 октомври за Израел, „ Хизбула “ е доста по-мощна военна мощ.

Благодарение на интензивната си централизация и подготовка през последните 18 години тя е събрала към 100 000 души, като в същото време е натрупала 150 000 ракети и снаряди, към половината от които могат да доближат огромните израелски градове, както и възходящ боеприпас от безпилотни самолети.

Възхваляваните израелски системи за противовъздушна защита – „ Железен купол “, „ Прашка на Давид “, „ Стрела “ – ще бъдат претрупани от офанзива на „ Хизбула “, която се чака да доближи 3000 ракети дневно в продължение на седмици – изключително в случай че към нея се причислят други милиции в Сирия, Ирак и Йемен. Електроцентрали, газови платформи в морето, военни бази, летища и хиляди елементарни жители биха били изложени на риск, както се вижда от видеоклип, оповестен от „ Хизбула “ предходната седмица, в който се демонстрират фрагменти от дронове на основни уреди, които тя би насочила.

Натискът върху стопанската система ще бъде голям. Главният икономист на израелското министерство на финансите пресмята, че темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт би понижен от сегашните 1,9 % до -1,5 % поради набирането на запаси и нарушаванията в инфраструктурата и образованието, а това евентуално би довело до в допълнение намаление на кредитния рейтинг на страната.

От другата страна на границата картината би била още по-мрачна, като се стартира от доста по-тежко място.

Квартали в южни ливански села, измежду които Аита ал-Шааб, Аитарун и Хиям, бяха изравнени със земята от израелски въздушни удари, което накара хиляди хора да избягат и напрегна стопанската система, която към момента се отърсва от финансовия срив преди четири години, вследствие на който страната не заплати еврооблигациите си за първи път в историята си, а валутата се срина.

Когато войната през 2006 година завърши след 34 дни, арабските страни от Персийския залив дадоха обещание милиарди, с цел да оказват помощ на Ливан да възвърне инфраструктурата си, в това число летища, пристанища, телекомуникационни кули, електроцентрали и мостове до 140 км от границата с Израел.

Ливанската общност не се интересува от нов кръг от бойни дейности, който би донесъл още повече гибел, ранени и вреди, които може би в никакъв случай няма да бъдат възобновени. Днес Близкият изток е друг. Саудитска Арабия – в миналото основен донор със доста въздействие в ливанската политика – загуби интерес, оставяйки шиитските мюсюлмани, водени от „ Хизбула “, да се трансфорат в ненадмината мощ в страната.

„ Не мисля, че която и да е от евентуалните воюващи страни в действителност желае да види разгръщане на война или спор “, съобщи предходната седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, само че сходно на Гутериш означи, че една неверна преценка или неразбирателство може да провокира такава.

Освен дипломатите си, администрацията на Байдън употребява своята верига за доставки – забавяйки доставките на оръжие за Израел – с цел да се опита да избегне по-широк спор. Тя твърди Израел, че ще му помогне, в случай че избухне война, само че не дава обещание цялостна поддръжка.

Всъщност Израел не би желал да открива втори фронт, до момента в който не завърши акцията му против „ Хамас “ в Газа. Това може да стане след седмици или месеци.

И въпреки всичко израелците считат, че обстрелът с ракети и снаряди на „ Хизбула “ е акт на чиста експанзия. Така че министър-председателят Бенямин Нетаняху ще има необятна социална поддръжка за заканите си да изтласка „ Хизбула “ от границата, макар всички опасности.

„ В момента сред „ Хизбула “ и израелското държавно управление има доста блъфиране, само че това не значи, че то не може да прерасне в нещо по-сериозно “, съобщи на 21 юни пред телевизия “ Bloomberg “ Хагар Чемали, създател на основаната в Кънектикът геополитическа консултантска компания „ Greenwich Media Strategies “. „ Това лято ще станем очевидци на доста повишаване на напрежението. “

 

Източник: Bloomberg/Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР