Израел е провел тази нощ насочени операции в северната част

...
Израел е провел тази нощ насочени операции в северната част
Коментари Харесай

Израел е провел сухопътни операции в Газа с танкове тази нощ

Израел е провел тази нощ " ориентирани интервенции " в северната част на линията Газа, в които са взели участие танкове, заяви израелската войска, представена от Франс прес и Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

" През нощта армията извърши целенасочена интервенция с танкове в северната част на линията Газа, в границите на подготовката си за идващите стадии на боевете ", се споделя в изказване на военния представител. Той посочи, че бойците " са напуснали зоната " след края на интервенциите.

 

Според израелското военно радио това е било най-голямото сухопътно нахлуване в Газа от началото на ударите.

 

Снощи израелският министър председател Бенямин Нетаняху удостовери, че се води подготовка за сухопътна атака против " Хамас " в линията Газа, само че отхвърли да заяви детайлности.

 

В очакване на офанзивата, обещавана нееднократно след невижданото нахлуване на " Хамас " на 7 октомври, при което бяха избити над 1400 души, израелската войска обстрелва безспирно палестинския анклав с повърхност 362 кв. км, в който живеят 2.4 милиона души. Въздушните удари продължиха и в сряда, до момента в който запасите от храна и гориво в обсадената Газа доближават сериозно ниски нива.

 

Над 100 000 израелци са подали молби за разрешителни за оръжие през 18-те дни след терористичните офанзиви на 7 октомври в южен Израел, съобщи израелското министерство на националната сигурност, представено от израелската новинарска организация ТПС.

 

Преди войната този брой би се приравнил на броя молби за две години.

" Ако аз самичък не се защитя, никой няма да го направи ", съобщи Шахар Фишбейн пред ТПС. Младият 23-годишен мъж, който живее в Кадима Цоран в Централен Израел, наскоро се е уволнил от казармата и е в развой на приемане на позволение за огнестрелно оръжие. Все още няма визия дали молбата му е утвърдена или не е.

 

" Чакам отговор от министерството на националната сигурност, само че получих единствено объркващо известие, че молбата ми е погълната в системата ", споделя той.

 

Нападението на “Хамас “ против пограничните общини в Газа провокира маса от молби за разрешителни, защото Израелските сили за защита бяха сюрпризирани от офанзивите. На военнослужещите им бяха нужни няколко дни, с цел да възвърнат контрола над териториите.

 

След нападението министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир облекчи рестриктивните мерки за издаване на разрешителни. Правото на приемане на позволение беше разширено, тъй че да включва повече някогашни военнослужещи, както и настоящи незабавни медици и пожарникари.

 

След телефонно изявление с отдела на министерството за издаване на разрешителни за огнестрелно оръжие, отговарящите на изискванията жители без престъпно досие или здравословни проблеми към този момент могат да получат позволение за оръжие в границите на една седмица. Гражданите към този момент имат право да имат до 100 патрона, спрямо предходните 50.

 

Министерството също по този начин стартира да раздава оръжия, каски и бронежилетки на хиляди доброволци в граничните общности и обитаемоте места в Юдея и Самария. Израелските жители нямат законно право да носят персонално огнестрелно оръжие и в страната работят строги закони за надзор на оръжията.

Кандидатите би трябвало да дават отговор на условията за минимална възраст, да нямат престъпно досие и да показват декларация, подписана от доктор, че са физически и душевен здрави. 

 

Те също по този начин би трябвало да обяснят пред отдела за лицензиране на огнестрелни оръжия претекста зад желанието си, като типът на позволеното оръжие зависи от повода, посочена пред управляващите.

 

Според Бен-Гвир предходната година отделът за лицензиране на огнестрелни оръжия е отхвърлил 9256 претенции.

Разрешителните би трябвало да се възобновяват на всеки три години. Този развой включва декларация за здравословното положение, подписана от доктор, удостоверение за довеждане докрай на курс за опреснително образование и инспекция на огнестрелното оръжие, с цел да се ревизира дали оръжието е в редовност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР