Израел е парализиран от масова стачка срещу плановете на правителството

...
Израел е парализиран от масова стачка срещу плановете на правителството
Коментари Харесай

Израел е парализиран от масова стачка заради спорната съдебна реформа на Нетаняху

Израел е неподвижен от всеобща стачка против проектите на държавното управление за правосъдна промяна. Новата вълна от неодобрение беше предизвикана от отстраняването от служба на министъра на защитата, който се опълчи на препоръчаните промени в правосъдната система. Президентът на Израел предизвести, че страната е пред революция и прикани за анулация на промяната.

Масово неодобрение, което Израел не е виждал в историята си. Вече 12 седмици страната е разтърсвана от митинги против препоръчаната от премиера правосъдна промяна.

В общата стачка през днешния ден се включиха лечебни заведения, университети. Към митинга се причислиха общини, държавни чиновници и частни компании. Най-голямото летище в Израел " Бен Гурион " анулира десетки полети.

Все повече резервисти заплашват да се отдръпват от доброволна работа. Отстраненият министър на защитата Йоав Галант беше първият от съдружниците на премиера Бенямин Нетаняху, който обществено се опълчи на правосъдната промяна.

" Заявявам намерено и изрично, че в името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният развой би трябвало да спре ", разяснява Йоав Галант, министър на защитата на Израел.

В знак на митинг против уволнението на министъра, израелският консул в Ню Йорк подаде оставка. Кметовете на три общини оповестиха, че стартират гладна стачка.

От 2019 година Израел претърпя маратон от парламентарни избори. През ноември предходната година партията на Нетаняху завоюва болшинство. В предизборната акция на настоящия министър председател не се загатваше за правосъдна промяна. Тя не присъстваше и в речта му при встъпването в служба. Но още в първата седмица от ръководството му беше препоръчана от държавното управление - което е най-дясната коалиция в израелската история.

Реформата дава пълномощия на ръководещата партия да анулира решенията на Върховния съд и да избира съдии. Освен това съдилищата няма да могат да не разрешават на политици, наказани за закононарушения, да заемат висши държавни длъжности. Промяна, от която би се възползвал и Нетаняху, който е обвиняем за корупция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР