Израел е близо до завършване на операцията си в Дженин

...
Израел е близо до завършване на операцията си в Дженин
Коментари Харесай

Израел дава признаци за край на операцията в Дженин


Израел е покрай довеждане докрай на интервенцията си в Дженин на Западния бряг, сподели почитан асистент на премиера Бенямин Нетаняху във вторник, откакто най-ожесточените боеве в палестинския град от повече от две десетилетия отнеха живота на 10 палестинци и принудиха хиляди да избягат, предава Ройтерс.

, офанзивата, включваща стотици командоси, подкрепени от дронове, накара интернационално подкрепената палестинска администрация да прекрати контактите си с Израел и провокира загрижеността на Съединени американски щати и Организация на обединените нации за филантропичните условия в окупираните територии.

Израел твърди, че интервенцията в бежанския лагер в Дженин с кодово име " Дом и градина " има за цел да изкорени подкрепяните от Иран палестински въоръжени фракции , зад неотдавнашния скок на огнестрелни и бомбени офанзиви , както и опитите за произвеждане на ракети.

Палестинец, ранен по време на конфликтите, умря през нощта, а друго тяло беше открито сутринта, с което броят на починалите доближи 10, а към 100 души са ранени, 20 от които сериозно, заяви палестинското министерство на опазването на здравето.
 OOН прикани Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг
OOН прикани Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг

Изявлението беше подкрепено както от Съединените щати, по този начин и от Русия в необичаен миг на единение.

Фракцията на " Ислямски джихад " твърди, че четирима от починалите са нейни бойци. " Хамас ", друга ислямистка секта, припозна петата жертва. Засега не е ясно дали останалите пет жертви - мъже на възраст от 17 до 23 години - са бойци или цивилни.

Операцията " е покрай довеждане докрай на постигането на поставените цели ", сподели израелският консултант по националната сигурност Цахи Ханеби пред радио " Кан " след релативно мъртвило в конфликтите през нощта.

Израелската войска съобщи, че има удостоверение за девет палестинци, убити от нейните сили. Всички са били бойци, сподели той.

Очаква се офиси и предприятия в окупирания Западен бряг да затворят във вторник в отговор на апелите за обща стачка в символ на митинг против интервенцията, която палестинската администрация на президента Махмуд Абас дефинираха като " военно закононарушение ".

Палестинският червен полумесец заяви, че е евакуирал 500 фамилии, или към 3000 души, от лагера, където към 14 000 души живеят на по-малко от половин квадратен километър и който е един от фокусите на вълната от принуждение, заляла окупира Западния бряг за повече от година.

Хуманитарните групи приканиха Израел да подсигурява филантропичен достъп. Съединените щати обявиха в понеделник, че почитат правото на Израел да се пази, само че споделиха, че би трябвало да се заобикалят цивилни жертви . Организация на обединените нации предизвести, че всички военни интервенции би трябвало да зачитат интернационалното право.

Стотици бойци от " Ислямски джихад ", " Хамас " и " Фатах " живеят в лагера, който е укрепен с редица трудности и постове за наблюдаване, с цел да се опълчват на постоянните армейски набези.

В понеделник израелски булдозери преминаха през улиците в лагера , с цел да унищожат спонтанни взривни устройства, прекъсвайки доставките на вода и електричество , макар че израелските управляващи споделиха, че ще работят за възобновяване на услугите.

Във вторник военните оповестиха, че граничната полиция е разкрила подземна шахта, употребена за предпазване на експлозиви в бежанския лагер, и е демонтирала два наблюдателни поста.
 Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен
Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, пояснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически причини за законността на селищата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР