Изправната спирачна система е най-важна за всеки автомобил. От състоянието

...
Изправната спирачна система е най-важна за всеки автомобил. От състоянието
Коментари Харесай

Кога трябва да проверим спирачната система на автомобила?

Изправната спирачна система е най-важна за всеки автомобил. От положението и зависи сигурността както на лидера и пасажерите в автомобила, по този начин и на другите участници в придвижването. Затова и употребата на автомобил с неизправна спирачна система е неразрешена със закон.

От друга страна някои от съставените елементи на спирачната система се износват в процеса на употреба и това е градивно заложено. Затова едни от най-търсените са спирачни дискове и накладки, спирачни маркучи и други детайли от спирачките.

Да се дефинира положението на спирачната система е допустимо по държанието на автомобила по време на придвижване, само че има и скрити недостатъци, които няма по какъв начин да усетите или видите на пръв взор - да вземем за пример в хидравликата на спирачките.

Спирачните механизми се разделят главно на дискови и барабанни. Дисковите спирачки се състоят от и накладки, а барабанните от спирачни челюсти или накладки и спирачни барабани. Принципът на деяние и при двете системи е еднакъв, само че успеваемостта е друга.

Дисковите спирачки са подложени на по-слабо температурно влияние и не губят качествата си при неведнъж прекъсване и са доста подобаващи в спортните коли. Недостатък е, че са едва предпазени от външно влияние като попадането на вода и нечистотия върху тях.

Барабанните спирачки са по-малко ефикасни при нагряване, по-трудно се обслужват, само че са предпазени от замърсяване и намокряне.

Затова и множеството автомобилни производители комбинират двете системи в колите си. Общото, което ги сплотява е хидравличното им задвижване и другите помощни системи като вакуумни усилватели, ABS, ESP или ASR и други.

Кога спирачната система работи погрешно?

Отклонение от естествената работа на спирачната система се вижда по някои от следните признаци:

Отклонение от траекторията на придвижване при прекъсване.

Отклоняване на автомобила от траекторията на придвижване при прекъсване се получава при неравномерно систематизиране на спирачното изпитание върху колелата. Това нормално се дължи на неравномерното изхабяване на спирачните накладки, незадоволителното прилепяне на накладките от спирачния цилиндър към спирачния диск или тъпан или нечиста спирачна течност.

Вибрация на автомобила или спирачния педал при натискането му.

Това се случва при пукнат спирачен диск в резултат на изхабяване и понижаване на дебелината на повърхностите. При появяването на пролука когато спирачните накладки се допират до диска при прекъсване се появява блъскане и трептения във кормилото и педала на спирачката. Вибрации на педала на спирачката се появяват и при килнат супорт от замърсявания или разхлабени направляващи шпилки, които подсигуряват равномерното прилепяне на спирачните накладки към повърхността на диска. Неравномерното прилепяне на накладките може и да не провокира трептения, само че води до неравномерна изхабяване на накладките и спирачния диск. Затова е добре от време на време да се ревизира положението на супортите и те да се почистват при нужда.

Наличие на сажди или следи от течност по спирачните апарати и джантите.

Това демонстрира рисково шофиране с постоянно потребление на спирачките или спирачният цилиндър не е в положение да раздалечи задоволително спирачните накладки и те се трият в спирачния диск непрестанно. Причината може да е в износването на работния цилиндър или в неговото заклинване след нескончаем престой на автомобила. Когато накладките не са задоволително раздалечени от диска това води до занасяне на автомобила при прекъсване, нараснал разход на гориво и нагряване на цялото колело.

Замърсена спирачна течност.

Това може елементарно да се откри по цвета на течността в резервоара за спирачна течност. Причината за замърсяването може да е в некачествена спирачна течност, която да влияе по химичен път и да унищожава тръбопроводите и спирачните цилиндри, както и уплътненията им. А некачествените уплътнения протичат и пропущат въздух в системата. Това поврежда и спирачните маркучи, които е добре също от време на време да се преглеждат.

Намалено количество спирачна течност в резервоара

Когато спирачната течност в резервоара е под допустимото минимално равнище това значи, че в системата има теч и би трябвало да се прегледат спирачната помпа и цилиндри. При съществуването на овлажнени повърхности следва да се сменят уплътненията или целия възел. При неявяване на херметичност в спирачната система се основават условия за навлизане на въздух в нея, намаляване на спирачното изпитание на педала и загуба на успеваемост при прекъсване.

Странични шумове при прекъсване на автомобила: пищене, скърцане и други.

Специфичен звук стартират да издават множеството спирачни накладки когато са износени и би трябвало да се сменят. Това се дължи на обстоятелството, че производителите слагат предупредителни пластини, които при постигане на несъмнено изхабяване на накладките стартират да издават тон. Чукане се чува при спукан спирачен диск, а пищене се получава и при някои нови накладки.

Повече или по-малко изпитание при натискане на спирачния педал.

И в двата случая става въпрос за проблем в работата на спирачната система. При проваляне на педала евентуално херметичността на системата е нарушена и има теч, незадоволително спирачна течност или въздух. При огромно изпитание при прекъсване най-вероятно са износени накладките и спирачните дискове.

Хубаво е при появяването на някои от посочените признаци да посетите автосервиз и да извършите диагностика на спирачната система на спирачен стенд, където ще дефинират с акуратност какво не е наред и ще отстранят неизправността. Винаги поставяйте качествени аварийни елементи на спирачната система и не забравяйте от време на време да проверявате положението и, с цел да сте сигурни и спокойни на пътя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР