Изправени сме през следващата драма. Съдебната реформа е централен елемент

...
Изправени сме през следващата драма. Съдебната реформа е централен елемент
Коментари Харесай

Проф. Близнашки: Не очаквам Конституционният съд да се намеси драстично в съдебната реформа

Изправени сме през идната драма. Съдебната промяна е централен детайл на всичко, което се случва. Очаквам и трета тъжба във връзка с конституционните промени, а Конституционният съд (КС) е задължен да се произнесе по всяка една тъжба. Аз обаче не чакам някакви чудеса, защото считам, че ще бъде оказан напън върху Конституционен съд. Тоест, Конституционен съд няма да се намеси фрапантно в правосъдната промяна. А последствията ще дойдат по-късно за обществото. Така разяснява в студиото на Би Ти Ви импортираните тъжби в Конституционен съд във връзка поправките в Конституцията професорът по конституционно право и някогашен длъжностен министър председател Георги Близнашки.

По думите му Конституционен съд взема решение политически разногласия с правни средства. Това е другата институция, която би трябвало да играе ролята на неутрална власт, само че у нас нищо не е по този начин, както би трябвало да бъде.

Според конституционалистът централният миг е обвързван с ролята, която е отредена на Висш съдебен съвет. Разфасоването на Висш съдебен съвет на три органа – такова нещо няма в никоя естествена страна в Европа. Тук е зарито кучето. Но Румен Радев пази най-много личната си къщурка и неговите пълномощия, и нито дума не споделя за правосъдната промяна. Тоест, той безмълвно поддържа правосъдната промяна. А това значи, че ни връщат обратно към 80-те години на предишния век - политизирането на правосъдната система, по този начин както е в Съединени американски щати, за разлика от Европа, където тя е деполитизирана.

Проф. Близнашки счита, че с конституцонните промени Прокурата се слага под контрола на мощните на деня, които съставляват болшинството в Народно събрание. Сега нещата стават очевадни – че тя се политизира. Но съгласно него това ще бъде ден до пладне, защото правосъдната система няма да издържи дълга и след време ще се търсят други решения, само че в този момент ще би трябвало да изпием тази чаша докрай, тъй като ще се случат доста странни неща.

Тази промяна стана без публичен спор, участваха стеснен кръг от хора, които се оказа, че не знаят какво би трябвало да вършат. И най-после по бавната писта се реализира някакъв резултат. Но няма фанфари. Големите конституционалисти се изпокриха. Последиците от тези промени в Конституцията ще гледаме в бъдеще.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР