Изправени пред последователно връхлитащи ни кризи: Как да реагира светътРеч

...
Изправени пред последователно връхлитащи ни кризи: Как да реагира светътРеч
Коментари Харесай

Реч на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Изправени пред поредно връхлитащи ни рецесии: Как да реагира светът

Реч на Управляващия шеф на МВФ Кристалина Георгиева

Вашингтон, окръг Колумбия, 14 април 2022 година

1. Въведение

Благодаря ти, Тино. За МВФ е голяма чест да си партнира с фондация „ Карнеги “.

Нашите институции са ангажирани със споделения мир и благополучие — изключително значими цели в този сериозно значим миг.

Казано по- просто: изправени сме пред поредно връхлитащи ни рецесии.

Първо, пандемията: тя прекатурна живота и стопанските системи ни с главата надолу — и към момента не е завършила. Продължаващото разпространяване на вируса може да докара до появяването на още по-заразни или още по- неприятни, по- смъртоносни варианти, които да провокират нови разтърсвания и още по-голямо разминаване сред богатите и бедните страни.

Второ, войната: Нахлуването на Русия в Украйна, с опустошителни последствия за украинската стопанска система, провокира шокови талази в целия свят.

Преди всичко това е човешката покруса — страданието на елементарните мъже, дами и деца в Украйна, измежду които над 11 милиона разселени хора. Съчувстваме им с цялото си сърце.

Икономическите последствия от войната се популяризират бързо и далеко, в прилежащите страни и отвън тях, засягайки най- мощно най-уязвимите хора по света. Стотици милиони фамилии към този момент се борят с по- ниски приходи и по- високи цени на силата и храните. Войната утежни ситуацията и заплашва да усили неравенството.

За първи път от доста години насам инфлацията се трансформира в ясна и действителна заплаха за доста страни по света.

Това е голямо затруднение за световното възобновяване.

В икономическо отношение растежът се намалява, а инфлацията се покачва. В човешки проект приходите на хората понижават, а компликациите нарастват.

Тази двойна рецесия — пандемична и военна — и способността ни да се оправим с нея се усложняват в допълнение от различен възходящ риск: фрагментацията на международната стопанска система и обособяването на геополитически блокове с разнообразни търговски и софтуерни стандарти, платежни системи и аварийни валути.

Подобна тектонична смяна ще докара до мъчително високи разноски за пригаждане. Веригите за доставки, научноизследователската и развойна активност и индустриалните мрежи ще бъдат прекратени и ще би трябвало да се преизградят.

Основната тежест на тези разтърсвания ще понесат бедните страни и хора.

Тази фрагментация на световното ръководство е може би най- сериозното предизвикателство пред учредената на правила рамка, която ръководи интернационалните и икономическите връзки повече от 75 години и спомага за забележителното възстановяване на виталния стандарт в целия свят.

Това утежнява способността ни да работим дружно за разрешаването на двете рецесии, пред които сме изправени. И може да ни остави в цялостна неспособност да посрещнем други световни провокации — като да вземем за пример екзистенциалната опасност от изменението на климата.

Това е значим миг за интернационалната общественост.

Действията, които подхващаме в този момент, дружно, ще дефинират бъдещето ни по фундаментален метод. Ситуацията ми припомня за Бретън Уудс през 1944 година, когато в тъмната сянка на войната международните водачи се събраха, с цел да си показват един по-светъл свят. Това беше миг на невиждана храброст и съдействие.

Този дух ни е необходим през днешния ден, когато сме изправени пред по- огромни провокации и по- сложен избор.

2. По-големи провокации, по-труден избор

Глобалното възобновяване губеше инерция още преди войната в Украйна, частично поради обвързваните с Omicron разстройства.

През януари понижихме прогнозата си за световния напредък до 4,4 % за 2022 година Оттогава насам вероятностите се утежниха доста, основно заради войната и нейните последствия. Инфлацията, стягането на финансовите условия и честите, широкообхватни локдауни в Китай — причиняващи нови усложнения в международните вериги за доставки — също натежават върху икономическата интензивност.

В резултат на това предвиждаме в допълнение намаляване на световния напредък за 2022 година и 2023 година За благополучие, в множеството страни растежът ще остане позитивен. Въпреки това въздействието на войната ще способства за намаление на прогнозите за 143 стопански системи през тази година, което съставлява 86 % от международния Брутният вътрешен продукт.

И въпреки всичко, както ще видите в нашия отчет “Световна икономическа вероятност “ през идната седмица, вероятностите в обособените страни са доста разнообразни: от пагубни стопански загуби в Украйна, през съществено стесняване в Русия, до страни, които се сблъскват със странични резултати от войната чрез стокови, търговски и финансови канали.

Сред стопанските системи, на които следва да бъде понижен рейтингът, са чистите вносители на храни и горива в Африка, Близкия изток, Азия и Европа.

По- високите цени на суровините покачиха вероятностите за напредък на доста експортьори на нефт, природен газ и метали. Но тези страни са наранени и от по- висока неустановеност, а облагите им надалеч не са задоволителни, с цел да компенсират цялостното закъснение на международната стопанска система, провокирано значително от войната.

Същевременно по- високите цени на силата и питателните артикули ускоряват инфлационния напън и свиват действителните приходи на семействата по света. [Графика 1 по-долу]

Засегнати са и средносрочните вероятности.

Към момента упованията са, че за множеството страни връщането към наклонността си отпреди пандемията ще отнеме още повече време. [Графика 1 по-долу] Повечето нововъзникващи и разрастващи се страни се борят освен с икономическите последствия от войната, само че и с последствията от пандемичната рецесия. Това включва загуба на работни места и на познания — разноски, които се поемат най-много от дамите и младежите.

По отношение на възобновяване, сред богатите и бедните страни не престават да съществуват обилни разлики.

Наред с това вероятностите са извънредно несигурни — доста над естествения диапазон. Войната и глобите могат да ескалират. Възможно е да се появят нови разновидности на Covid. Реколтите могат да се провалят.

Преди войната Русия и Украйна осигуряваха 28 % от международния експорт на пшеница; Русия и Беларус осигуряваха 40 % от износа на поташ — значим тор. Сега цените на зърното и царевицата се повишават, а водачите в Африка и Близкия изток ми споделят, че доставките са на изчерпване.

Продоволствената неустановеност е мотив за съществено безпокойствие. Трябва да действаме в този момент с многостранна самодейност за подсилване на продоволствената сигурност. Алтернативата е ужасна: повече апетит, повече беднотия и повече обществени безредици — изключително в страни, които от години се борят да избегнат неустойчивостта и споровете.

Цените на храните и силата, както и проблемите във веригата за доставки, не престават да тласкат инфлацията нагоре. В развитите стопански системи тя към този момент доближава четиридесетгодишен връх. Прогнозираме, че инфлацията ще остане висока по-дълго, в сравнение с предполагахме до скоро.

Това е най-сложната политическа среда, в която сме попадали в границите на нашия живот, и тя ни изправя пред извънредно сложен избор:

3. Политически дейности за опазване на възобновяване и създаване на резистентност

Непосредствените цели са да се постави завършек на войната в Украйна, да се противодейства на пандемията и да се решат проблемите с инфлацията и дълга.

Прекратяване на войната

Световният опит ни учи, че споровете са зложелател на развиването и благоденствието. Високата цена на войната е осакатила и продължава да осакатява доста страни.

Докато се надяваме на мир, би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на Украйна и на всички останали наранени страни.

От наша страна МВФ даде незабавно финансиране в размер на 1,4 милиарда $, с цел да подкрепи Украйна да посрещне непосредствените си потребности от разноски. Миналата седмица открихме и специфична сметка, която дава на донорите сигурен метод за даване на по-нататъшно финансиране на Украйна. Заедно с интернационалните сътрудници се приготвяме за огромните старания за възобновяване, които ще бъдат нужни след края на войната.

Работим интензивно, с цел да подкрепим и мощно засегнатите съседи на Украйна като Молдова — страна с население от едвам 2,6 милиона души, която към този момент е приела над 400 000 бежанци. Увеличаваме поддръжката си за 20-те % от нашите страни членки, които се намират в несигурно състояние или са наранени от спор.

Противодействие на Covid

В същото време Covid продължава своя гибелен марш. За да се преборим с него, се нуждаем от повсеместен инструментариум, който да включва ваксини, проби и антивирусни лекувания. Той би трябвало да бъде внедрен на всички места.

Скорошен разбор на чиновници на МВФ и наши сътрудници демонстрира, че това може да бъде реализирано със скромните 15 милиарда $ през тази година и спомагателни 10 милиарда $ всяка последваща година.

Със сигурност, в случай че сме научили нещо от пандемията, то е, че здравната сигурност е икономическа сигурност.

Действия за преодоляване на инфлацията

Също толкоз значимо за икономическата сигурност е да се оправим с инфлацията.

Инфлацията е опасност за финансовата непоклатимост и налог за елементарните хора, които се борят да свържат двата края. В доста страни тя се трансформира в главен проблем. Нараства и рискът от разколебаване на инфлационните упования, което може да направи инфлацията по- устойчива и по- мъчно контролируема.

Пред лицето на това предизвикателство централните банки би трябвало да работят уверено, като държат пръста си върху пулса на стопанската система и приспособяват политиката по подобаващ метод. И, несъмнено, да насочат ясни послания.

високи разноски по заеми, само че и риск от приключване на капитали.

За да се оправят с тези провокации, страните би трябвало да са подготвени да употребяват целия набор от налични принадлежности. Те варират от удължение на падежите по задълженията и потребление на гъвкавостта на валутния курс до валутни интервенции и ограничения за ръководство на финансовите потоци. Именно по тази причина, с цел да помогнем на страните да реагират бързо в по този начин създалите се условия, наскоро актуализирахме институционалното мнение на Фонда по тази тематика.

Тези принадлежности на национално ниво би трябвало да бъдат съчетани с интернационалните старания, с цел да се помогне на стопанските системи да преминат безвредно през цикъла на стягане на паричната политика.

Поддържането на достъп до ликвидност е изключително значимо. Заемите на МВФ — понастоящем над 300 милиарда $ — помогнаха доста на нашите страни членки в това отношение. Това важи и за отпуснатите през предишното лято 650 милиарда $ под формата на СПТ. Страните с ниски приходи употребяват до 40 % от своите СПТ за цели, свързани с противодействието на Covid, като ваксини и други съществени разноски.

Действия за преодоляване на дълга

Но даже с поддръжка доста политици са изправени пред сложната задача да се оправят с възходящия дълг. Това постанова деликатно приоритизиране на разноските във връзка с мрежите за сигурност, опазването на здравето и образованието и да бъдат ориентирани към най-уязвимите. Надеждната средносрочна фискална политика, в това число обективни данъчни политики, е от основно значение — тя ще помогне да се сътвори пространството, належащо за даването на тази поддръжка, без да се заплашва устойчивостта на обществения дълг.

За някои страни — изключително тези измежду 60-те % страни с ниски приходи, които към този момент са в затруднено състояние или съвсем в затруднено състояние — ще се наложи преструктуриране на дълга. За да се помогне на доста от тях, Общата рамка на Г-20 за отнасяне на дълга би трябвало да бъде усъвършенствана с ясни процедури и периоди за длъжниците и кредиторите.

Тя следва да бъде разширена и за други уязвими страни с висока задлъжнялост, които могат да се възползват от координацията на кредиторите. Навременното и проведено разрешаване на дълговия проблем е в интерес както на длъжниците, по този начин и на кредиторите.

Само тези стъпки обаче няма да доведат до трайно и всеобхватно възобновяване. За тази цел политиците би трябвало да се съсредоточат върху потреблението на опциите на огромните структурни трансформации, които са в ход. Двете най- значими от тях са екологичният преход и цифровата гражданска война.

Изменение на климата

Както се акцентира в последния отчет на Организация на обединените нации за климата, опасността за нашата планета не изчезва. Напротив, тя се утежнява. Трябва да я смекчим на всички места, да се пригодим, където е належащо, и да изградим резистентност против идните разтърсвания.

Знаем какво би трябвало да се направи: изчерпателен метод, включващ ценообразуване на въглеродните излъчвания и вложения във възобновими енергийни източници, с обезщетения и нови благоприятни условия за тези, които са наранени от екологичния преход. Тези ограничения могат също по този начин да засилят енергийната сигурност.

МВФ ускорява своя ангажимент за поддръжка. Вчера нашият Изпълнителен съвет утвърди основаването на нов Доверителен фонд за резистентност и непоклатимост. Осигуряването на налично по- дълготрайно финансиране и катализирането на частните вложения ще оказват помощ за справяне с макрокритични провокации като изменението на климата и пандемиите в бъдеще.

Цифровата гражданска война

Последният световен проблем, който ще засегна през днешния ден, е цифровата гражданска война. Той изисква преквалификация на служащите за работа в цифровизиращата се във все по-голяма степен икономика; разрастване на капацитета на нововъведения като цифровите валути на централните банки; подсилване на регулаторната рамка за криптоактивите.

Над 100 от нашите страни членки интензивно изследват тази значима област, а ние им оказваме помощ със препоръки в региона на политиката и построяването на потенциал.

Казвахме, че „ бъдещето е цифрово “. Това бъдеще към този момент е тук и носи нови източници на продуктивност, напредък и работни места!

4. Заключение

Неделимост

Позволете ми да завърша:

През последните седем седмици светът претърпя втора огромна рецесия — война, която се насложи към провокациите, подбудени от пандемията. Това рискува да подкопае огромна част от напредъка, който постигнахме през последните две години, възстановявайки се от пандемията от Covid.

Към това се прибавя и възходящата опасност от накъсване на геополитически и стопански блокове.

В свят, в който войната в Европа води до апетит в Африка; в който една пандемия може да обиколи земното кълбо за дни и да се отрази с години; в който излъчванията във всяка точка на света водят до повишение на морското ниво съвсем на всички места — опасността за нашето групово благополучие от разпадането на световното съдействие не може да бъде надценена.

Единственото дейно средство за превъзмогване на тези опасности е интернационалното съдействие. То е единствената ни вяра за по-справедливо и по- стабилно бъдеще. То е и наш дълг.

На конференцията в Бретън Уудс през 1944 година американският финансов министър Хенри Моргентау излага „ обикновена икономическа аксиома “, която оказва помощ на създателите на МВФ, а точно: „ Благоденствието, както и мирът, са неделими. “

Предизвикателствата, пред които сме изправени, в днешния по- предразположен на разтърсвания свят са също толкоз неделими. Такива би трябвало да бъдат и напъните ни да ги преодолеем.

Благодаря Ви!

# # #

Графика 1:

Графика 2:
 Chart, line chart Description automatically generated
Графика 3:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР