Изправена пред рязко увеличаване на броя на пристигащите от Русия,

...
Изправена пред рязко увеличаване на броя на пристигащите от Русия,
Коментари Харесай

Финландия затваря границите си за руски туристи

Изправена пред внезапно увеличение на броя на идващите от Русия, от среднощ през днешния ден (21:00 ч. по Гринуич) Финландия ще затвори границите си за съветски жители с европейски туристически визи , оповестиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Обявената от Москва " частична готовност " за войната в Украйна, довела до внезапно нарастване на броя на идващите от Русия,  " доста повлия " за взимане на това решение, съобщи министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто. Незаконните референдуми в Източна Украйна и хипотетичният бойкот на газопроводите " Северен поток " в Балтийско море " ускориха безпокойството ", добави той.

По този метод скандинавската страна се причислява де факто към решението, взето при започване на септември от Полша и трите балтийски страни (Естония, Латвия, Литва) - членки на Европейския съюз с обща граница с Русия.

Мярката беше обсъждана във Финландия още преди указа на Владимир Путин за готовност заради забележителния брой визити на съветски туристи през лятото, което провокира дискусия в северната страна.

От 1 септември Финландия понижи броя на визите , в това число за туристически цели, издавани на съветски жители, до една десета от нормалния - стъпка, обсъждана като демонстрация на взаимност с Украйна. По-рано външният министър изрази особени терзания от съветския " туристически маршрут " през летището на Хелзинки. Руснаците влизаха в прилежаща Финландия, с цел да летят оттова за други европейски страни, като метод за заобикаляне на наложената след началото на войната възбрана за полети от Русия.

Руските жители към момента могат да влизат във Финландия по фамилни аргументи, за образование или работа. Изключение се прави и за съветски дисиденти.
Решението " цели да спре съветския туризъм към Финландия и обвързваното с него директно прекосяване през страната ", съобщи на конференция Хависто.
Хелзинки призна, че решението може да докара до увеличение на молбите за леговище и опитите за незаконно прекосяване на границата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР