Изправен пред творчески спад в по-късните си години, Анри Матис

...
Изправен пред творчески спад в по-късните си години, Анри Матис
Коментари Харесай

Танцът на Матис: Картината, която освободи и промени света

Изправен пред креативен спад в по-късните си години, Анри Матис се трансформира с помощта на предизвикателна поръчка. Тя трансформира вечно живота му - и историята на изкуството, пише Даян Бернар за BBC.

През 1930 година Анри Матис, един от колосите на изкуството на XX век, изпада в обезкуражаващ креативен спад. На 60-годишна възраст художникът живее в Ница, Франция, от 13 години, откакто е прекарал години в Париж като enfant terrible на авангардния свят на изкуството в града. Изолиран от шумотевицата на парижката живописна сцена, Матис се концентрира върху изобразяването на съблазнителни женски модели в интериорни ателиета, като употребява ярки шарки и искрящи цветове, огряни от средиземноморската светлина. Тъй като изпада в стилистично повтаряне, някои критици, както и самият Матис, се питат дали тогавашният коренен художник не е изгубил острието си.

" Няколко пъти седях да рисувам ", написа той на щерка си Маргарита през 1929 година " Но пред платното нямам хрумвания. "

Сега една превъзходна, провокативна галерия в Музея на изкуствата във Филаделфия демонстрира по какъв начин Матис се освобождава от застоя в живописта в края на 20-те години на ХХ век и се трансформира във съживен украсителен художник през 30-те години. Матис през 30-те години на ХХ век е първата огромна галерия, която преглежда еволюцията на художника през този стадий от дългия му креативен живот. Представяйки 143 произведения, тя предлага рядката опция да се изследва процесът на Матис, когато той работи в интервал на работлив крах - изключително настоящ през днешния ден, откакто доста художници претърпяват изолираност и креативен паралич по време на пандемията от COVID-19.

Какво е належащо, с цел да се резервира креативният порив през целия живот? Неотдавнашно изследване на организацията " Америка за изкуствата " откри, че 64% от 20 000 интервюирани художници са декларирали, че са изпитали спад в креативната си работливост по време на пандемията. Повече от половината от тях настояват, че спадът се дължи на стрес, паника и меланхолия, свързани със положението на света. Творческият резултат на Матис спада при започване на международната икономическа меланхолия, възхода на фашизма в Европа и, по-непосредствено, персоналното чувство, че методът му към рисуването на статива е в рецесия.
.
Хронологично подредена, книгата " Матис през 30-те години " стартира с обзор на интервала от Ница, образец за който е сладострастната му " Одалиска със сиви панталони " (1927). Съблазнителен модел в харемни панталони лежи върху зелена покривка, заобиколен от блестящи червени и жълти стенни претекстове. Картината-еталон е много зашеметяваща, както и другите в този раздел. Но откакто напуснете стаята, изпълнена с приятни голо тяло след голо тяло, виждаме, че в нея се настанява фиксация. Изглежда, че отвън шумния парижки живописен свят Матис може би се е задоволил в края на кариерата си, обръщайки се във вътрешността, рисувайки вътрешни студийни светове в обичайната вероятност, осветени от поразяващото средиземноморско слънце.

Изглежда, че Матис е осъзнал думите на критиците: най-хубавите му години на художник-ренегат са зад тила му.

" Фиксацията може да играе роля в креативните блокажи ", споделя професорът от Йейлския университет и специалист по творчеството Джонатан С. Фaйнщайн, създател на идната книга " Творчество в огромни контексти ". За креативната персона, споделя Файнщайн пред BBC Culture, фиксирането значи, че художникът е употребявал избран метод на мислене, набор от принадлежности, тематики или стилове и по-късно се е фиксирал върху този метод на виждане на света и основаване. " Може да е мъчно психически да се прекъсне фиксацията, тъй като този метод на мислене е бил вкоренен в съзнанието ви в продължение на години на мислене за, в този случай за Матис, неговия метод към живописта ", прибавя Файнщайн.

И критиците по това време виждат това. Към 1927 година те гледат на Матис като на " застаряващия художник на одалиските ", съгласно каталога на изложбата, " индивидът, който Андре Бретон разказва като " обезкуражен и обезсърчен остарял лъв ". Нещо повече, продукцията му на статива понижава и сред 1928 и 1929 година той основава единствено няколко маслени произведения върху платно, макар че към момента рисува и работи в региона на скулптурата. Изглежда, че Матис е осъзнал думите на критиците: най-хубавите му години на художник-ренегат са зад тила му.

Джулия Камерън, чийто труд " Пътят на художника " от 1992 година е оказал помощ на хиляди създатели по света да овладеят и поддържат креативния си капацитет след спиране , отбелязва, че даже толкоз известни създатели като Матис могат да одобряват рецензията и да изпаднат в рецесия. " Това е правилно, даже в случай че в предишното сме имали прелестни мнения ", споделя тя пред BBC Culture.

Един от най-известните модерни художници в света, китайският отстъпник Ай Вейвей, който наскоро в лондонския Хайд парк раздаваше творби на изкуството в поддръжка на бежанците по света, споделя, че е претърпял сходен креативен блокаж, когато се е върнал от Съединени американски щати в Китай през 1993 година, въпреки и без рецензиите, с които се е сблъсквал Матис. След като 10 години основава забележителни фотографии, до момента в който учи изкуство в Ню Йорк, при преместването си през 1993 година " станах доста комплициран, тъй като не можех да намеря подобаваща връзка с китайската просвета, макар че бях по едно и също време осведомен и чужд с нея ", споделя той пред BBC Culture.

" Всъщност желаех да я заобикалям, само че не можех да проумея по какъв начин. "

Ай трябваше да остане в Китай, с цел да се оправи с блокажа си. Но в края на 20-те години на ХХ век, когато Матис осъзнава, че би трябвало да съживи творчеството си, той стартира да пътува, първо до Таити, а по-късно до Съединени американски щати.

Американската художничка на нереални съоръжения Джуди Пфаф , която е мощно повлияна от Матис, когато стартира да рисува през 70-те години на ХХ век, споделя, че пътуванията оказват помощ на доста художници като нея да съживят творчеството си, когато се усещат блокирани. " Пътуванията ме карат да ходя напред ", споделя носителката на премията на фондация " Макартър " пред BBC Culture. " Всеки път, когато съм на ново място, било то Индия или Китай, това се включва в работата ми. "

Намиране на нов жанр

След като обикаля Съединени американски щати с трен, през есента на 1930 година Матис отива във Филаделфия, с цел да се срещне с колекционера Алфред Барнс в неговия музей в едно от предградията на града. Там Барнс леко конфронтира застаряващия художник, като показва, че картините му от " Ница " са чувствени и привлекателни, само че малко леки спрямо по-ранните произведения, съгласно Синтия Каролан, доцент в музея " Барнс ", който в този момент се намира в сърцето на Филаделфия. Барнс предлага на Матис поръчка: да сътвори картина, която да се побере под солидните сводести прозорци в новия му музей. Матис приема поръчката и на собствен ред се изправя пред голямо предизвикателство. На първо място, той в никакъв случай не е създавал нещо толкоз огромно, отбелязва Каролан: площта на музея за стенописа е необятна към 45 фута (13,7 м) и са нужни три обособени платна, с цел да се поберат сред два прозореца. Второ, в никакъв случай не му се е налагало да прави картина с точни архитектурни пропорции, което е доста по-сложно от рисуването върху портативно платно.

За да стартира плана, Матис се връща към една по-ранна картина, която прави през 1910 година, наречена към този момент " Танцът I ", с цел да се разграничи от творбата на Барнс, която е наречена " Танцът II ".

Първата танцова картина съставлява един от ранните завои на Матис към по-опростен метод към живописта, употребяващ главните детайли на линията, цвета и формата. В отговор на появяването на фотографията, която може да пресъздаде детайлите доста по-реалистично, в сравнение с един художник, " Танцът I " е опит да се даде подтик на живописта да предава страсти посредством съществени образни детайли, а не да се конкурира със способността на фотографията да изобразява точната действителност.

Henri Matisse.

Nasturtiums with the Dance II, 1912
— Olga Tuleninova
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР