Изправен пред скандали за сексуални злоупотреби на свещенослужители над деца

...
Изправен пред скандали за сексуални злоупотреби на свещенослужители над деца
Коментари Харесай

Папа Франциск зове католиците на борба срещу сексуалните посегателства

Изправен пред кавги за полови злоупотреби на свещенослужители над деца в няколко страни по едно и също време, папа Франциск написа през днешния ден невиждано писмо до католиците по света, призовавайки всеки от тях да спомага за изкореняването на явлението, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

В обръщението си папата още веднъж желае амнистия от името на Римокатолическата черква за греховете на свещениците педофили, показва ТАСС.

В писмото, адресирано до „ Народа на Господ “, той дава обещание също, че няма да се пестят старания за преустановяване и попречване на похищенията и на прикриването им.

„ Осъзнахме, че тези рани в никакъв случай не зарастват и изискват от нас най-остро да заклеймим жестокостите и да обединим сили за премахване на тази просвета на гибелта “, декларира папата.

В посланието си Светият отец реагира и на огласеното преди дни следствие на прокуратурата в американския щат Пенсилвания, разкрило, че в течение на десетилетия над 300 свещеници са правили полови похищения против повече от 1000 деца и действията им са били прикривани от Църквата, отбелязва Франс прес.

Макар множеството от тези случаи да принадлежат на предишното, е ясно, че похищенията дълго време са били подценявани, за тях се е мълчало или са били крити, написа Франциск.

Папата не за първи път реагира на мъчителната тематика за педофилията и похищенията. В края на юли той одобри оставката на американския кардинал Тиодор Маккарик, почетен архиепископ на Вашингтон, упрекнат в полови похищения против малолетни.

Няколко други висши прелати бяха принудени да подадат оставка за това, че са си затваряли очите за злоупотребите, като кардинал Роджър Махони от Лос Анджелис и кардинал Бърнард Ло от Бостън.

Представител на Ватикана сподели, че това е първият случай, когато папата написа до католиците по света - към 1,2 милиарда души, във връзка със половите похищения. Предишните му писма, свързани със абсурда, бяха адресирани до епископите и вярващите в обособени страни.

Църквата е изправена пред кавги за полови похищения в няколко страни, в това число Съединени американски щати, Чили и Австралия.

Писмото е оповестено през днешния ден на формалния уебсайт на Светия трон, дни преди посещаване на папата в Ирландия, която към момента се отърсва от последствията от скандал за полови похищения на свещеници.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР