Изпратихме месец ноември с постъпателно увеличение на цените на основните

...
Изпратихме месец ноември с постъпателно увеличение на цените на основните
Коментари Харесай

30 лева за килограм! Тези ястия вече са деликатес за българската трапеза

Изпратихме месец ноември с постъпателно нарастване на цените на главните хранителни артикули. Тенденцията е непрекъсната, само че е нагоре. Какво да чакаме през празничния месец декември и по какъв начин да пазарим рационално по Коледа и Нова година? Потърсихме за коментар Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

" Положителният развой към понижаване от лятото е премахнат и в този момент се върнахме към равнищата, като междинен базис на цените на главните храни от " потребителската ни кошница “, към интервала от пролетта. На процедура, имаме пиковата стойност от месец май или 29 % разлика в равнищата на цените от 2021 година “ – разяснява за Радио Благоевград Владимир Иванов.

Свинското месо и зелето резервират цените от предходната година, само че най-осезателно е нарастването при кашкавала с 45%. Като цяло, повишаването при млечните артикули на годишна база, е към 33%.

Вече мъчно се намира сирене под 20 лв. за кг и кашкавал под 30 лв.. Има и образци за цени на кашкавала към 35 лв.. Затова, не дребна част от потребителите, купуват или по-малко количество, или избират по-евтините имитиращи млечни артикули. Ще се трансфорат ли в деликатес млечните артикули – попитахме още Владимир Иванов.

" Те към този момент са деликатес за българската софра. Цени от 30 – 35 лв. за кашкавал, каквито се следят, са прекомерно високи, несъразмерни, защото цената към дадения миг е към 16 – 16.50 лв. за кг на едро. Говорим за високо качество, само че разликата е голяма. Затова се обръщам към потребителите, когато пазарят, дано доста добре да си вършат сметка, да се оглеждат, да търсят информация и да не способстват за реализацията на сходни недобри търговски практики “ – посъветва специалистът.

Владимир Иванов акцентира, че не би трябвало да чакаме повишаване на рибата за идния празник Никулден. Това се отнася и за останалите хранителни артикули, тъй като има положително предложение на храни на пазара, дори в остатък. Не би трябвало да чакаме апокалиптични картини, а по-скоро опазване на актуалната наклонност.

" Зимата ще е тежка, само че не и апокалиптична. Сериозно покачване на цените на храните не би трябвало да чакаме. Друг е въпросът, в случай че се съпостави с равнищата на приходите, откъдето очевидно идва драмата. Няма условия за предизвикателство на някакви бурни пазарни процеси, естествено, в случай че не ескалира напрежението в Украйна “ – посочи още ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

Владимир Иванов посъветва потребителите да внимават от кое място и какво купуват, да не купуват непременно, да не се подават на суматохата, а да търсят сериозен източник на информация, изключително във връзка с стоките с неприятно качество.

" Ако си купим свинско месо и зеле за празничната софра, ще платим тъкмо толкоз, колкото и предходната година. Всичко зависи от това, какво ще сложим на коледната софра и разноските, които ще направи семейството, отвън пазара за храни, защото драмата настава, когато разноските изпреварват приходите. Но, като цяло, имаме един добре структуриран пазар в едни конкурентни връзки, т.е., от позиция на пазара, драма няма “ – безапелационен е Владимир Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР