Изпратихме една тежка година, в която бяхме подложени на изпитания

...
Изпратихме една тежка година, в която бяхме подложени на изпитания
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: Работата и професионализмът на българските полицаи заслужават уважение

Изпратихме една тежка година, в която бяхме подложени на тествания и дадохме съществени загуби, само че мога да кажа, че съм задоволен от работата на българската полиция и професионализма на нашите чиновници.

Те обезпечават спокойствието и сигурността за всички – непрекъснато, без да се оплакват и да акцентират проблемите си. Ако единици си разрешават недостойни прояви, болшинството български служители на реда непрекъснато демонстрират с работата си по какъв начин се служи на Родината. Ние не може и не би трябвало да подценяваме тези хора – съобщи по време на церемонията „ Полицай на годината “ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той акцентира, че Министерство на вътрешните работи намира сили да изобличава тези свои чиновници, които нарушават закона.

Призът „ Полицай на годината “ има 29-годишна история. Той се провежда в партньорство с фондация „ Доверие и протекция “ и по традиция се награждават чиновници и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала забележима за обществото.

В тазгодишното издание са наградени 4 колектива и са връчени 4 самостоятелни награди, като за първи път огромната премия се връчва на двама служители на реда. Връчени бяха и 2 награди за цивилен принос.

На церемонията участваха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, тримата му заместници Моника Димитрова – Бийчър, Венцислав Катинов и Емил Ганчев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, шефовете на основни и административни дирекции в Министерство на вътрешните работи, ген. Васил Василев и инж. Емил Панчев от управлението на фондация „ Доверие и протекция “ и други посетители.

„ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “

ИНДИВИДУАЛНИ НОСИТЕЛИ НА ПРИЗА „ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “

Инспектор СТЕФАН ШЕРБЕТОВ и контрольор ИВЕЛИН АНГЕЛОВ  – отдел „ Икономическа полиция ” при Главна дирекция „ Национална полиция ”. Награждават се за подхванато професионално следствие, вследствие на което е обезвредена проведена незаконна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари на територията на област Пазарджик.

След получена информация за незаконната активност на групата и в хода на работата по случая с разпореждане на окръжната прокуратура следствието е предоставено на двамата инспектори. В рамките на оперативната работа те уголемяват съответната информация и организират нужните разбори, с цел да се стигне до сполучливата реализация, извършена на 5 декември т.г. Действията са водени на над 20 адреса, от където са конфискувани материални доказателства. Разпитани са над 50 лица, в това число и пред арбитър. Срещу трима са повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група. Установено е че се касае за построен механизъм за осъществяване на данъчна и осигурителна машинация, реализирана в интервала 2017 година – 2022 година За времето на деяние на схемата всяка година на бюджета са нанасяни вреди сред милион и половина и 12 милиона лв..

„ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “  – първо място

Старши контрольор Венцислав Стоянов от бранш „ Престъпления срещу личността ” при Столичната дирекция на вътрешните работи. Наградата е за висок професионализъм, организация и работа, довели до откриване, документиране и доказване на осъществени тежки престъпни закононарушения срещу личността на територията на столицата

На 22 октомври помощ в полицията търси мъж, който изяснява, че е намерил майка си, умряла в жилището си в София. Работата стартира неотложно и не след дълго причинителят е открит и арестуван. Заслугата за това е най-много на старши контрольор Стоянов. Това не е единственото тежко престъпно закононарушение, по което той е работил през годината и всички случаи са изведени до дъно. Негова е заслугата за разкриването на убийството на оповестена за търсене жена, чието тяло бе намерено в края на май, както и за разкриването на убийството на предприемач през месец март.

„ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “  – второ място

Инспектор Светослав Митев от група „ Престъпления срещу личността “ при ОДВМР – Благоевград, доказал висок професионализъм при целенасочени оперативно-издирвателни дейности по разобличаването, документирането и доказването на незаконната активност.

На 8 март от къща в гр. Банско е осъществена дръзка кражба на огромна сума пари и скъпи бижута. Работата по случая стартира незабавно. Инспектор Светослав Митев потегля методично по всяка диря и стига до причинителите. След разбор на събраните от него материали е извършена профилирана полицейска интервенция със чиновници от регионалните дирекции в Благоевград,  Кюстендил, Видин и Монтана, и ГДНП. В хода на дейностите са арестувани общо четирима. При последвалите претърсвания на адреси, употребени от тях, са открити инкриминираните пари и движимости, както и такива, обект на други закононарушения, осъществени в други градове.

„ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “  – трето място

Младши специалист Евгени Стоянов от група „ Оперативно-издирвателна активност “ – ГПУ – София към РДГП – Аерогари при Главна дирекция „ Гранична полиция “. Награждава се за доказан професионализъм, благодарение на който е пресечен контрабанден канал, открита и документирана е цялостната противозаконна активност на групата.

Младши специалист Стоянов получава сигнал, че през летище София се прави контрабанда с присъединяване на чиновници от наземния личен състав на аеропорта. При почналото детайлно следствие сигналът се удостоверява – ползвайки се от служебното си състояние, те съумяват нелегално да изнасят тютюневи произведения за Англия.

КОЛЕКТИВНИ НАГРАДИ „ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “

КОЛЕКТИВЕН НОСИТЕЛ НА ПРИЗА „ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “

Служителите от отдел 5 „ Специални интервенции “ при Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “. Те са отличени за проявен висок професионализъм, инициативност и оперативно майсторство.

Благодарение на техните старания е разрушена трансгранична проведена незаконна група, работила главно от Сърбия, чиято съществена линия на активност е била обвързвана с трафик на опиати от Балканите към Западна Европа. При интервенцията са открити и конфискувани към 110 кг марихуана и 11 кг кокаин на стойност над 300 000 евро, както и оръжие. За сполучливата реализация чиновниците на ГДБОП получиха признателност и от министъра на вътрешните работи на Република Сърбия.

„ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “ – първо място

Служителите на бранш „ Оперативно противопоставяне на контрабандата “ при Главна дирекция „ Гранична полиция “. Отличието е за реализирана сполучлива реализация по неутрализирането на канал за незаконен импорт на цигари без акцизен бандерол от Гърция.

Действията по случая стартират още през летните месеци, само че кулминационната точка е на 2 ноември. Първоначално покрай Драгоман е арестуван 47-годишен мъж, а в управлявания от него микробус са открити и конфискувани 600 000 къса цигари без акцизен бандерол. Впоследствие в складово помещение в Благоевград са открити и конфискувани още 5 700 000 къса цигари от разнообразни марки без акцизен бандерол и 900 кг тютюн.

„ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “ – второ място

Служителите от отдел „ Криминална полиция “ на ОДМВР – Бургас. Наградата е за извършено сполучливо следствие по сигнал за въоръжен обир и задържане на причинителите.

На 28 април, минути преди обед, е получено известие на тел. 112 за осъществен въоръжен обир на украинско семейство, настанено в гр. Свети Влас. Веднага на място са изпратени екипи и със случая се заемат криминалистите от ОДМВР – Бургас. Потърпевшите описват, че час преди да потърсят помощ са били посетени от непознати, показали се за отговорници по поддръжката на комплекса. Те ги нападнали, вързали ги и с ориентирано огнестрелно оръжие към дамата заплашили да убият нея, брачна половинка и детето им, в случай че не предадат наличните си пари и полезности. След като получили мечтаното, причинителите бързо изчезнали. Криминалистите подхващат следствие и скоро попадат на следите на причинителите – двама жители на Молдова. Малко по-късно те са открити и арестувани – единият във Варна, а другият във Велико Търново.

„ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “ – трето място

Служителите от отдел „ Специален дом за краткотрайно настаняване на чужденци – Любимец “ при дирекция „ Миграция “ –  Наградата им се присъжда за реализирани високи резултати, свързани с недопускането на противоправни действия на територията на дома, за положително взаимоотношение и съдействие с други структури на Министерство на вътрешните работи, както и за потвърден професионализъм при решаването на провокациите, свързани с миграционния напън.

НАГРАДИ ЗА „ ГРАЖДАНСКИ ПРИНОС “- „ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022 “

доктор Антон Елкин, съдов хирург от болница „ Тракия “, и доктор Христо Стефанов, практикуващ в чужбина, които първи оказват помощ на сръбски жители, потърпевши при  пътнотранспортното произшествие  на автомагистрала „ Тракия “

На 14 август един случай промени реда на новинарските излъчвания. В 20 часа вечерта на автомагистрала „ Тракия “ настъпи пътнотранспортно произшествие със сръбски рейс, в който пътуваха 48 души, огромна част от тях – деца. Те се завръщаха към домовете си в Сърбия след почивка на нашето Черноморие. Пострадаха 28 от пътуващите. Минути след произшествието на същото място се оказват двамата лекари. Без да губят време, още преди идването на екипи на Спешна помощ, правят първичен обзор на потърпевшите. Именно тяхната професионална преценка оказва помощ с приоритет по-тежките случаи да бъдат превозени с персонални коли на хора, оказали се наоколо по време на пътния случай.

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара- и делтапланеризъм в Перник, благодарение на които Сашко бе открит незасегнат.

Продължилото 9 дни търсене на 12-годишния Сашко от Перник постоянно ще носи загатна за несломимия дух и за обединената мощ.  Всички помнят денонощните старания за издирването на детето, координирани от образувания щаб в ОДМВР – Перник, както и радостната развръзка – намирането му от двамата планеристи. Преди да се случи това обаче, в щаба те вкарват още веднъж наличната информация в тракерите си и по този начин излиза наяве, че един периметър не е изследван детайлно. Двамата поемат по него и тъкмо в този регион откриват момчето.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР