Изпращаме 2018 година с един добър ръст на брутния вътрешен

...
Изпращаме 2018 година с един добър ръст на брутния вътрешен
Коментари Харесай

Радикална идея - съкращения в държавната администрация, за да се реши проблемът с работната ръка

Изпращаме 2018 година с един добър растеж на брутния вътрешен артикул (БВП). Това разгласи в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 икономистът Румен Гълъбинов в коментар за това по какъв начин изпращаме изминаващата година от икономическа позиция.

``
реклама

„ Вероятността той да премине 3,5% е много огромна. В същото време през ноември инфлацията се забави изненадващо – отчитаме 3,1% инфлация, и има някаква опция до края на годината тя да не премине растежа на стопанската система, което е добре.

От друга страна имаме към момента някои структурни проблеми, които би трябвало да решим. Както по програмата за промени, което се регистрира и на съвещанието на Министерския съвет, по този начин и по спомагателните ограничения, които се взимат по кандидатстването ни за Еврозоната и Шенген.

Така че 2019 година също имаме доста значими неща да свършим, само че мисля, че 2018-а я изпращаме с един порядъчен резултат ”, разяснява експертът.

Той удостовери, че е налице огромен проблем с работната ръка в страната, само че съгласно него този проблем е и административен.

„ Той обаче може да бъде решен и с една административна промяна, която може да се направи в държавната администрация – оттова могат да дойдат фрагменти, които в огромна степен да удовлетворят този недостиг на квалифицирани чиновници ”, сподели Гълъбинов и ясно удостовери, че в действителност предлага съкращения в държавната администрация и „ пренасочване с подобаващи стратегии за образование ”, каквито в действителност има с помощта на Европейския съюз.

„ Иначе в действителната стопанска система мъчно бихме си намерили квалифицирани служащи и чиновници – даже и импорт. Видяхме какво става с хората, които идват от Украйна, Молдова и така нататък Имаме апетит на висококвалифицирани хора, заради обстоятелството и че в старите членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати се оферират много конкурентни заплати и те отпътуват там ”, посочи икономистът.

„ Другият главен проблем са вложенията. През тази година няма да е доста безапелационно представянето ни във връзка с директните задгранични вложения. Не са толкоз зле, само че не са и добре. За да бъдат добре, те би трябвало да са 6-7% от Брутният вътрешен продукт, а в този момент те са 2-3%. А с тях идва новата технология, ноухау, увеличена продуктивност, конкурентоспособността на външния пазар за експорт. Защото отново ни би трябвало повече износа. За следващата година би трябвало да изнасяме доста повече неща с висока добавена стойност ”, сподели още Румен Гълъбинов.

Как биха се отразили нараснали цени на съществени запаси, както и нарасналите налози?

„ Вероятно в идващите месеци ще имаме инфлация над 3%, поради това, че последователно увеличените цени ще влизат в действие. Най-вече изострям вниманието, че ще се усилват цените в областта на услугите, което е следващ фактор след покачването на другите цени. И другото, което би трябвало да внимаваме са енергоносителите – също и освобождение, в случай че е допустимо, повече на нашия пазар на горива за свободен импорт, също на природен газ за свободно транзитиране, импорт, различни източници – тъй като това също може да облекчи в някаква степен цените да не вървят стремително нагоре. И тук е доста значима позицията на страната по тези въпроси. А също по този начин България е натурален логистичен център и не би трябвало оптимално да се възползваме да влезем в Шенген и по сухопътната граница ”, добави Гълъбинов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР