Използвайки специално проектирана камера, учени от университета на Лунд, Швеция,

...
Използвайки специално проектирана камера, учени от университета на Лунд, Швеция,
Коментари Харесай

Учени разкриха как изглежда светът през погледа на птиците

Използвайки особено проектирана камера, учени от университета на Лунд, Швеция, са съумели за първи път да пресъздадат гледката на заобикалящата среда през погледа на птиците, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Резултатите демонстрират, че пернатите създания виждат света по напълно друг метод от индивида. Човешкото цветно зрение е основано върху три съществени цвята: червен, зелен и наследник. Освен трите цвята птиците употребяват и четвърти - невидимия за човешкото око ултравиолетов.

В актуалното проучване експертите са показали по какъв начин с помощта на четвъртия главен цвят - ултравиолетовия, птиците виждат света по изцяло друг метод. За разлика от индивида, да вземем за пример, за който горската зеленина съставлява просто " зелена стена ", птиците я виждат контрастно.

" Това, което за хората наподобява като зелена каша, за птиците съставлява ясно различими листа. Преди актуалното проучване това беше незнайно ", пишат откривателите в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

За птиците горната част на листата наподобява доста по-светла в ултравиолетовия цвят, а долната - доста по-тъмна. По този метод триизмерната конструкция на плътния листак става явна за птиците. Това на собствен ред улеснява придвижванията им, ориентирането и търсенето на храна. 

" Хората считат, че това, което виждат, е действителността. Всъщност това е човешката реалност. Други животни живеят в разнообразни действителности. Сега можем да забележим света през техните очи и да научим много секрети. Действителността е в окото на фена ", споделя Дан-Ерик Нилсон от изследователския екип.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР