Използването на вече съществуващи ваксини, както и разработването на нови

...
Използването на вече съществуващи ваксини, както и разработването на нови
Коментари Харесай

СЗО: Ваксините ще са ключови в борбата с антимикробната резистентност

Използването на към този момент съществуващи ваксини, както и създаването на нови имунизационни препарати могат да понижат смъртните случаи поради антимикробна устойчивост. Те също по този начин ще намалят количеството употребявани антибиотици, както и ще спестят финанси, употребявани да лекуването на рискови устойчиви патогени. Това открива отчет на СЗО, оповестен тази седмица.

Ваксини против 24 патогена могат да понижат нуждата от антибиотици с 22 %, или с 2,5 милиарда дневни дози годишно, което ще поддържа международните старания за битка с антимикробната устойчивост. Някои от тези ваксини са към този момент налични, а други ще би трябвало да бъдат създадени и пуснати на пазара допустимо най-скоро, излиза наяве от отчета на Световната здравна организация.

Доктор Мартин Фрийде от СЗО акцентира, че документът е от сериозна значимост за решенията за създаването на нови ваксини.

" Преди казвахме, че в случай че тези ваксини бъдат основани, биха имали резултат. Докладът в действителност пресмята това количествено и споделя, че в случай че тези ваксини бъдат създадени, ще имат съответен резултат или даже по-голям. Това пресмятане ще ни помогне да установим къде да вложим напъните си. Някои от тези ваксини ще са сложни за създаване, само че в случай че въздействието ще бъде огромно, ще вложим повече старания и по-късно ще можем да подкрепим създаването на политики, знаейки какъв ще бъде резултатът ", изясни лекар Фрийде.

Антимикробната устойчивост настава, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите към този момент не реагират на лекуване с антимикробни медикаменти, което усилва риска от заболявания, гибел и разпространяването на инфекции. До огромна степен аргументите за казуса са несъответствуващото потребление или несъразмерна приложимост на антибиотици.

Ваксините са основен детайл в битката, тъй като те предотвратяват инфекции, понижават използването на антибиотични медикаменти и забавят появяването резистентни патогени.

Всяка година близо 5 милиона души умират поради казуса, напомнят от СЗО. Болничното лекуване се пресмята на 730 милиарда $ годишно, а имунизациите против 24 патогена - 19 бактерии, 4 вируса и един паразит, могат да понижат разноските с една трета.

България към момента няма признат проект за битка с антимикробната устойчивост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР