Използването на планиращи бомби с голям обсег от руската военна

...
Използването на планиращи бомби с голям обсег от руската военна
Коментари Харесай

ООН: Руските планиращи бомби увеличават цивилните жертви в Украйна

Използването на планиращи бомби с огромен обхват от съветската военна авиация е съществена причина за увеличение на цивилните жертви в Украйна сред март и май, заяви Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида (СОНПЧ).

Тези муниции също по този начин са предизвикали огромни вреди на цивилно имущество и инфраструктура, изключително наоколо до фронтовата линия, се споделя в отчет на СОНПЧ, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Засиленото потребление на мощни бомби с по-голям обхват от съветските въоръжени сили е основна причина за увеличение на броя на жертвите измежду цивилното население, както и за всеобщото заличаване на цивилната инфраструктура в общините на фронтовата линия ", се споделя в отчета, който се отнася до интервала сред март и май.

СОНПЧ откри, че при съветската атака единствено в Харковска област в интервала от март до май са убити 78 цивилни и са ранени 305 други от 10 до 31 май. Между март и май в Украйна са убити минимум 436 цивилни жители и 1760 души са ранените, отбелязва СОНПЧ.

Действителните цифри евентуално са по-високи заради ограничавания достъп до фронтовата линия и окупираната от Русия територия, както и заради това, че се изчаква потвърждението за някои цивилни жертви.

" Огромното болшинство от жертвите измежду цивилното население (96%) е породено от потреблението на взривни муниции с широкообхватно деяние в обитаемоте места -  артилерийски снаряди, ракети, бомби, както и други муниции, хвърляни от безпилотни летателни апарати ", се споделя в отчета, който ще бъде показан на Съвета по човешки права на Организация на обединените нации в Женева на 9 юли.

Откакто стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 година, Русия неведнъж е отричала да прави офанзиви против цивилни жители

СЧПОН съобщи, че възобновените набези на Русия против украинската енергийна инфраструктура сред март и май са били най-мащабни от зимата на 2022-2023 година насам, и са предизвикали всеобщи спирания на електрозахранването, които са засегнали водоснабдяването и информационните мрежи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР