Използването на невидими лазери в Космоса може да изглежда като

...
Използването на невидими лазери в Космоса може да изглежда като
Коментари Харесай

НАСА ще тества лазери за комуникация в Космоса

Използването на невидими лазери в Космоса може да наподобява като част от приказен сюжет, само че в действителност е действителност. Нова проява на лазерни връзки на НАСА може да промени метода, по който организацията комуникира с бъдещи задачи в Слънчевата система, написа CNN.

Тези устройства може да допринесат за повече видеоклипове и фотоси с разграничителна дарба по-добра от всеки път. Мисията би трябвало да започва на 5 декември от Кейп Канаверал в американския щат Флорида, на борда на спътник 6 от програмата за галактически проби на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

От 1958 година насам НАСА употребява радиовълни за връзка с астронавтите и галактическите задачи. Те имат потвърден опит, само че задачите стават все по-сложни и събират повече данни от преди. Чрез лазерите може да се изпращат данни до Земята от орбита, в някои случаи със скорост от 1,2 гигабита в секунда, което се равнява на евакуиране на цялостен филм за по-малко от минута.

Това ще усъвършенства скоростта на предаване на данни. Инфрачервените лазери, които са невидими за очите ни, имат по-къси дължини на вълните от радиовълните, тъй че могат да предават повече данни едновременно.

Използвайки системата с радиовълни, ще са нужни девет седмици за изпращане на цялостна карта на Марс. Лазерите могат да го създадат за към девет дни.

По време на демонстрацията ще се изпращат и получават данни от Космоса до две оптични наземни станции в Калифорния и в Хавай. Те могат да одобряват светлината от лазерите и да я транслират до цифрови данни.

Смущението при наземните лазерни приемници е обвързвано с атмосферната конюнктура, като облаци и турбуленция, които могат да попречат на лазерните сигнали, пътуващи през атмосферата. Когато задачата бъде изведена в орбита, екипът в оперативния център в Ню Мексико ще задейства демонстрацията и ще направи подготовка за изпращане на проби до наземните станции.

Очаква се опитите да продължат две години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР