Използването на микровълнова за готвене или претопляне на храна от

...
Използването на микровълнова за готвене или претопляне на храна от
Коментари Харесай

Кога храната в микровълновата става наистина опасна

Използването на микровълнова за готвене или претопляне на храна от години е противоречиво. Учените от дълго време откриха, че вълните не вършат храната нездравословна и рискова за човек, още по-малко радиационна , безапелационни са и от СЗО.
 Микровълновата печка и защо да внимаваме, когато я използваме
За какво да внимаваме, когато използваме микровълновата

Не е рискова, в случай че знаем по какъв начин

Друг е въпросът до каква степен се резервират потребните субстанции в храните, които слагаме в уреда. И тук всичко е доста релативно. Доказано е, че микровълновата отстранява цели 97% от флаваноидите - субстанции с противовъзпалително деяние, от броколите. При варенето им се губи едвам 1/3 от този %. Това обаче отново е релативно събитие и зависи от температурата и времето на готвене, както и от това какъв брой вода се употребява.

Докато със зеленчуците явно би трябвало да бъдем деликатни, още по-внимателни би трябвало да бъдем с пластмасовите опаковки за храна, които безгрижно слагаме в микровълновата . И това е една от най-големите неточности, които вършим при използването на този апарат, предава BBC.
 Снимка 488357

Когато се нагрява, пластмасата се разпада и микроскопични частици от нея попадат в храната. Поглъщаме и фталати - химични съединения, които усъвършенстват еластичността и устойчивостта на пластмасата. И не са по никакъв начин потребни за здравето, тъй като въздействат върху хормоналния и метаболетен баланс в организма , на функционалността на щитовидната жлеза.

Освен това, фталатите, които се отделят, се свързват с проблеми с плодовитостта, развиване на астма, както и нараснало кръвно и инсулиновата устойчивост при децата.
 Снимка 488358

По-голяма част от пластмасовите опаковки и кутии, които използваме за храна, не сa подобаващи за приложимост в микровълнова. Освен в случай че това не е категорично упоменато, по-добре да не си вършим опити, с които застрашаваме здравето си. На всяка опаковка има означения - в случай че има номер 3 и буквите " V " или " PVC ", значи съдържа фталати .
 Яйцата, оризът, пилешкото и храните, които не би трябвало да топлим в микровълновата
Храните, които не би трябвало да топлим в микровълновата

И за какво по-добре изобщо да не я използваме

Важно е да знаем, че този нездравословен резултат е налице даже когато използваме единствено пластмасов похлупак, който няма директен допир с храната , която затопляме. Благодарение не циркулацията на парите, нездравословните химикали още веднъж доближават до нея. Затова е най-добре в микровълновата да използваме съдове от други материали, за предпочитане керамика.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР