Използването на израза “американска метла в официалното видеоизлъчване на СпейсЕкс

...
Използването на израза “американска метла в официалното видеоизлъчване на СпейсЕкс
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изведе нови 48 спътника Старлинк по време на десетия полет на компанията за 2022 г.

Използването на израза “американска метла ” в формалното видеоизлъчване на СпейсЕкс не беше инцидентно – с думите “нека американците да летят на метли ” шефът на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин издаде разпореждане износът на съветски ракетни мотори “РД-180 ” и “РД-181 ” към Съединени американски щати да бъде преустановен. Напомням на читателите, че “РД-180 ” се употребяват на американските ракети “Атлас 5 ”, а “РД-181 ” – на ракетите “Антарес ”. Но ракетите на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” и “Фалкън Хеви ” са напълно американски и имат американски ракетни мотори “Мерлин ”. Няма спор, че след експлоадирането на войната в Украйна компанията на Илон Мъск ще се трансформира в главен транспортьор за галактическите задачи на Съединени американски щати. 

И в действителност, през първото тримесечие на 2022-ра година СпейсЕкс е топ водач измежду операторите на ракети в целия свят със своите 10 полета. Общо американските галактически задачи към този миг за календарната година са 15. На второ място е Китай с пет галактически изстрелвания, на трето – Русия с три. 

Средно Илон Мъск организира по една орбитална задача на всеки 6.8 дни. 

За нуждните на днешния старт бе употребена рециклирана първа степен, обозначена като “B1052 ”, като това бе четвъртият полет за нея. В рамките на първите две изстрелвания степента служеше като непряк ускорител за задачите на “Фалкън Хеви ” “ArabSat-6A ” и “STP-2 ”. След това ускорителят бе конвертиран като независима степен и бе употребен за полета на италианския сателит “COSMO-Skymed ”. Днес нямаше никакви проблеми с излитането и след приключването на своята работа “B1052 ” се завърна върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”. 

Американската компания СпейсЕкс е възнамерявала още два полета за март. В средата на месеца чакаме изпращането на нова партида спътници “Старлинк ”, след което вниманието ни ще бъде насочено към старта на първата частна пилотирана задача към МКС – “Аксиом 1 ”, която ще бъде осъществена чрез транспортен съд “Крю Драгън ”. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР