Използването на геотермалните ресурси за производство на електроенергия е спорна

...
Използването на геотермалните ресурси за производство на електроенергия е спорна
Коментари Харесай

Японци пестят ток и газ: Готвят в естествените горещи извори

Използването на геотермалните запаси за произвеждане на електрическа енергия е противоречива тематика в Япония, само че няма особени различия във връзка с друга тяхна приложимост: естествена пара за готвене , съобщи Агенция Франс Прес.

Геотермалните източници, които трансформират Япония в парадайс за горещите извори или „ онсените “, се употребяват и за производството на редица деликатеси.

Това е " онсен тамаго " - яйца, приготвени в геотермално загрята вода с температура към 65 градуса, с цел да се получи относително корав жълтък с кремообразен мек белтък.

Има и дребни кръгли сладкиши , наречени " онсен манджу " , известна закуска, която се продава на към 2900 места с горещи извори в цяла Япония. Напълнени с паста от червен фасул, те се подготвят с парата, която се издига от водата в онсен.

В Бепу, дребен крайбрежен град в югозападната част на Япония, Кюшу, изобилието от естествени горещи извори е довело до появяването на локален специалитет: " jigoku mushi " или " адска пара ".

Клиентите могат да си купят месо, риба и зеленчуци на място в онсен и да ги подготвят в съдове, свързани непосредствено с парата, излизаща от близкия натурален парещ извор.

" Този способ на готвене се загатва в локални исторически документи още преди 200 години ", споделя пред Агенция Франс Прес Хитоши Танака, президент на „ Hyotan Onsen “, който предлага " jigoku mushi " на своите клиенти.

С пара при температура 100-110 градуса по Целзий готвенето нормално лишава не повече от пет до 10 минути, " тъй че храната резервира първичния си цвят " , изяснява Танака.

Сярата , съдържаща се в парата, придава " умами " на ястието - подобрител на усета , считан за основен за японската кухня, и съдържа желязо - микроелемент, значим за здравето, прибавя той.

" Вкусваш с очите си, усещаш мириса на парата, чуваш звука от извора на горещия извор: тъй че оценяваш храната тук с цялото си тяло. "

Техниката има и друго преимущество: няма потребност от електричество или газ в миг, когато Япония, както и доста други страни, се сблъсква с възходящите цени на силата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР