Използването на ChatGPT за писане на мотивационни писма, генериране на

...
Използването на ChatGPT за писане на мотивационни писма, генериране на
Коментари Харесай

ChatGPT може да струва над $700 000 дневно: Microsoft иска да го направи по-евтин

Използването на ChatGPT за писане на мотивационни писма, генериране на проекти за уроци и преправяне на вашия профил за запознанства може да коства на OpenAI до $700 000 дневно. Причината: скъпата софтуерна инфраструктура, върху която AI работи, написа Business Insider, цитирайки Дилън Пател - основен анализатор в изследователската компания за полупроводници SemiAnalysis.

Експертът е декларирал това в изявление за софтуерното издание The Information.

ChatGPT изисква големи количества изчислителна мощ, с цел да пресметна отговорите въз основа на потребителски подкани.

" По-голямата част от тези разноски се основават на скъпите сървъри, от които се нуждаят ", споделя Пател пред техническото издание.
 Намерихте бъг в ChatGPT - може да получите $20 000
Намерихте бъг в ChatGPT - може да получите $20 000

Не става въпрос за самото наличие на отговорите на бота

В телефонен диалог с Business Insider Пател добавя, че на този стадий евентуално е още по-скъпо, защото първичната оценка на новата технология се основава на модела GPT-3 на OpenAI.

GPT-4 - най-новият модел на компанията, ще бъде даже по-скъп за работа.

Въпреки че образованието на огромните езикови модели на ChatGPT евентуално коства десетки милиони долари, оперативни разходи  " надалеч надвишават тези за образование при внедряване на модел във всеки рационален мащаб ", настояват Пател и Афзал Ахмад - различен анализатор в SemiAnalysis, пред Forbes.

" Всъщност разноските за извеждане на ChatGPT надвишават разноските за образование на седмична база ", безапелационни са те.

Компаниите, употребяващи езиковите модели на OpenAI, заплащат високи цени от години

Ник Уолтън, основен изпълнителен шеф на Latitude - започваща компания зад AI dungeon игра, която употребява подкани за генериране на сюжетни линии, сподели, че осъществяването на модела, дружно с заплащанията към сървърите на Amazon Web Services, коства на компанията $200 000 на месец за AI. Това е по този начин, поради потребността да дава отговор на милиони потребителски запитвания през 2021 година, заяви CNBC.
 Снимка 598445
Източник:

" Шегувахме се, че имаме човешки чиновници и имаме чиновници - изкуствен интелект и сме похарчили почти по $100 000 за всеки от тях ", споделя Уолтън пред CNBC.

" Ние харчим стотици хиляди долари на месец за AI, а не сме огромен стартъп, тъй че това беше в действителност доста голям разход. "

Microsoft работи върху скришен чип?

В опит да понижи разноските за осъществяване на генеративни AI модели, Microsoft създава AI чип, който назовава Athena, оповестява The Information. Проектът, който стартира през 2019 година, идва години откакто Microsoft подписа договорка за $1 милиард с OpenAI, която изискваше компанията да извършва своите модели най-вече на облачните сървъри Azure на Microsoft.

" Изпълнителните шефове на Microsoft схванаха, че изостават от Гугъл и Amazon в напъните им да основат свои лични чипове ", твърди неизвестен източник пред The Information.

В същото време се оповестява, че Microsoft търси по-евтини други възможности - нейните AI модели работят върху чипове на Nvidia, известни като графични процесори. Компанията желае да построи чип, който ще бъде по-евтин.

Близо четири години по-късно над 300 чиновници на Microsoft към този момент работят върху чипа, споредизточницците. Чипът може да бъде пуснат за вътрешна приложимост от Microsoft и OpenAI още следващата година.
 Гугъл пуска чатбота си Bard - противникът на ChatGPT
Гугъл пуска чатбота си Bard - противникът на ChatGPT

Компанията ще стартира да пуска инструмента първо в Съединените щати и Обединеното кралство
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР