Изпити по математика и биология за кандидат-студенти ще се състоят

...
Изпити по математика и биология за кандидат-студенти ще се състоят
Коментари Харесай

Изпити по математика и биология за кандидат-студенти в Софийския университет

Изпити по математика и биология за кандидат-студенти ще се състоят на 7 април в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", оповестяват от висшето учебно заведение.


Изпитът по математика е с начален час 9.00 ч. Изпитът е писмен, продължава четири астрономически часа и от 2022 година е в нов формат. В изпита ще има 10 задания с избираем отговор от четири благоприятни условия, като кандидат-студентът отбелязва със знак Х кръгчето с буквата на съответния отговор. Ще има и две задания с отворен отговор, при които кандидат-студентът записва единствено отговора на задачата на съответния ред в листа за отговори. Включени са и четири задания с изцяло решение. Кандидат-студентът излага решенията на дилемите в свитъка за решения, като би трябвало да се стреми да изложи решенията на дилемите цялостно, малко и ясно, употребявайки въведената в учебно заведение математическа символика.

Необходимо е решението на всяка задача да съдържа къси обосновки и пояснения за означенията, и въз основа на кои теореми, аксиоми или избрания са осъществени съответните доказателства, пресмятания, издигнатия и заключения.

При решаването на огромна част от дилемите се употребяват познания от разнообразни тематики на програмата по математика за наложителна подготовка. Две от дилемите с избираем отговор и една от тези с изцяло решение могат да съдържат детайли от материала за профилирана подготовка в 11-и и 12-и клас. Решаването на дилемите не допуска потреблението на помощни изчислителни средства.

Писмената работа се прави оценка по правилно маркираните отговори на дилемите с избираем отговор, верните отговори на дилемите със свободен отговор, както и от решенията на дилемите с изцяло решение, изложени в беловата и по изключение в черновата, в случай че кандидат-студентът категорично е показал мястото им там. Кандидат-студентите номерират наложително поотделно беловата и черновата си.

Възможно е някои задания на конкурсната тематика да позволяват по няколко метода на решение. Различните способи за решение се правят оценка еднообразно. Освен това, в случай че на писмения изпит кандидат-студентът реши дадена задача по повече от един метод, зачита се единствено един от тях.

На изпита се позволява потреблението на писалки (пишещи синьо), черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се позволява използването на калкулатори, електронни устройства и портативни компютри.

Скалата за оценяване разрешава да се получи оценка " Отличен 6 " единствено със познания по наложителна подготовка.

Изпит по биология ще стартира в от 14.30 ч. Изпитът е писмен, продължава четири и половина астрономически часа. Състои се от два съставния елемент. Компонент 1 се прави оценка с числова оценка по шестобална система. Тази числова оценка се употребява за балообразуваща за всички кандидатстващи с изпит по биология в СУ. Компонент 2 е наложителен единствено за претендентите за компетентност " Медицина " във висшето учебно заведение.

Първият съставен елемент съставлява тест и е наложителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология. Оценката от съставен елемент 1 е главното цифрово изражение на резултатите от изпита по биология. Тестът се състои в решение на 60 тестови задания, които включват материал от осми, девети и десети клас. Задачите ще бъдат в два формата: многоброен избор с няколко други възможности, само че с един правилен отговор и структуриран отговор. Те целят кандидатстващите да покажат в действителност познания по биология, както и съществени логичен и аналитични умения.

Вторият съставен елемент на изпита по биология е наложителен за кандидат-студенти за компетентност " Медицина " в Медицинския факултет на Софийския университет. До присъединяване в балообразуването и класирането за специалността се позволяват единствено кандидат-студентите, получили " ДА " точно на този съставен елемент.

Компонент 2 включва къси, точни и изчерпателни отговори на четири въпроса от образователния материал, които могат да съдържат с изключение на отворен отговор, означаване на скица и попълване на таблица.

Кандидатстудентският изпит по биология се основава на държавните просветителни условия на образователната стратегия по Биология и здравно обучение, утвърдена от Министерството на образованието и науката за 8-и, 9-и и 10-и клас на Средните общообразователни учебни заведения, залегнала в учебниците, издадени след 2017 година При подготовката за изпитната стратегия е целесъобразно да се употребяват учебниците, утвърдени от МОН, които са предложени в програмата от справочника, и са посочени като литература./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР