Изпълва ме дълбоко неспокойство от мисълта, че предприехме нужните значителни

...
Изпълва ме дълбоко неспокойство от мисълта, че предприехме нужните значителни
Коментари Харесай

Император Акихито – Човек и символ

Изпълва ме надълбоко неспокойствие от мисълта, че предприехме нужните обилни действия за наследяването на трона. Ще дадем най-хубавото от себе си, с цел да подсигуряваме, че абдикацията на Императора и наследяването му от Престолонаследника ще преминат без произшествия, с благословията на японския народ.

С тези думи министър-председателят на Япония Шиндзо Абе разгласи в петък пред японските медии, че краят на “Ерата Хейсей ” ще настъпи на 30 април 2019 година Датата, на която за първи път от 200 години жив император на Япония ще слезе от Хризантемовия престол в интерес на своя директен правоприемник.

Ако ви прави усещане, че досега съответният монарх към момента не е упоменат по име, е тъй като в Япония го назовават само “Императорът ”. Дори и невежите “западняци ” (което, съгласете се, от японската позиция на планетата обгръща безусловно всички) да упорстват постоянно да му споделят Акихито. Което даже няма да е годно след абдикацията му, тъй като той ще получи като “посмъртна купа ” името “Хейсей ”. С което сега във всички публични документи се титулува интервалът на неговото ръководство. Започнал на 8 януари 1989 година, ден след кончината на татко му, император Хирохито. Със гибелта на който пък приключва траялата 64 години “Ера Шова ”, както е именуван вкъщи си познатия нам Хирохито. Загубихте ли му спатиите?!

Накратко, ние може да си мислим, че е “2017-а година ” по Григорианският календар, само че в Страната на изгряващото слънце е “29-а от Хейсей ” на 125-ия Император на най-старата наследствена монархия в света. Която съгласно легендата наблюдава произхода си от 660-та година преди Христа, само че май в действителност “само ” от 5-6-ти век от новата епоха.

С всичко това на разум е значимо да отбележим, че в случай че “новината ” за идната абдикация на 83-годишния император Акихито се стори “събитие ” за нас “на запад ”, за японците е исторически казус, който не се е случвал от 1817 година Темата е необятно обсъждана измежду японското общество още след първия “намек ” на монарха преди година, че поради влошеното си здраве, “не се усеща задоволително кадърен да извършва формалните си отговорности ”. И след 15 месеца на публични диспути и допитвания, в които 89 % от японците освен са декларирали поддръжката си за абдикацията, само че и са се оповестили в интерес на приемането на непрекъснат текст в “Закона за имперското семейство ”, който да разрешава на Императора свободно да подхваща сходен ход, воала!

Въпросът дали дами могат да наследяват трона на Япония обаче си остава табу измежду обществото. Въпреки че актуалният Престолонаследник и предстоящ Император след 1 май 2019 година Нарухито, има единствено един наследник на 10-годишна възраст и седем по-възрастни от него дъщери. Традициите и практичността не постоянно вървят ръка за ръка, какво да се прави?

Което ни връща на абдикиращия император Акихито. Роден на 23 декември 1933 година в Имперския замък в Токио, той е петото дете и максимален наследник на тогавашният монарх, считаният за провидение до капитулацията на Япония през Втората международна война, Хирохито. Тогава получава и второто си име-титла, “принц Тсугу ”. Акихито, получава образованието си от частни учители и възпитатели и минава през токийски лицей за деца на благородници. За разлика от предците си, татко му взема решение да не го изпраща на работа в армията и на 10 декември 1952 година Акихито е назван за Престолонаследник на дома Ямато на публична гала в Имперския замък. На идната година съставлява за първи път публично Япония на коронацията на английската кралица Елизабет II и се включва в безконечната въртележка на дипломацията. От сватбата му с принцеса Мичико през 1959 година, до възкачването му на трона през 1989 година, двамата реализират 37 визити на най-високо ниво от името на президента.

Като император Акихито ще остане правилен на изразяваното неведнъж от него мнение, че монархът би трябвало да е по-близък до хората. За японците той е повече от лицето от екрана, което се появява да им вдъхне убеденост и кураж след всяко последващо злополучие, което от време на време връхлита островната страна. След земетресението, последвалото цунами и гибелната повреда на АЕЦ “Фукушима ” през март 2011 година, императорът и брачната половинка му отидоха персонално на място, с цел да поддържат морално потърпевшите, единствено дни след нещастието.

Помирител


Макар и да е стеснен по конституция във въпросите, по които може да се изрича, император Акихито е прочут и с няколко обществени извинения, отправени към всички азиатски страни, потърпевши от японската експанзия и милитаризъм през Втората международна война. Първото към Китай е единствено три месеца след погребението на татко му император Хирохито през 1989 година, с цел да символизира новата епоха в Япония.

За него


Да му помогнем!


Приемам съществено думите на императора, които бяха излъчени пред нацията. Съчувствам на паниките му и мисля, че би трябвало задълбочено да обмислим по какъв начин да му помогнем.

Премиерът Шиндзо Абе през 2016 година


Разпали спор


Оттеглянето на Акихито и идният годеж на внучката му, принцеса Мако (б.р. – за неин съученик, който не е от благороднически произход), още веднъж разпалиха дебата в Япония за непрекъснатия дефицит на мъже-престолонаследници и допустима рецесия в линията на завещание на жанр, който съгласно някои се простира 2600 години обратно. Министър-председателят Шиндзо Абе съумя да устои на натиска да планува уговорка, която да разрешава на принцесите да резервират имперския си статут след брак с човек от простолюдието, с което синовете им можеше да стават императори.

Джъстин Маккъри, сътрудник на вестник “Гардиън ” в Токио


Срещу събитията


Противно на формалното японско държание през последните години, от премиерски визити на храма “Якузуми ”, където са положени и кости на военнопрестъпници, до препирането на историята за японските зверства в учебниците, Акихито постоянно е изразявал разкаяние и правил значими жестове на възмездие, които да предават националното отношение към тези закононарушения.

Джеф Кингстън, шеф “Азиатски проучвания ” в университета “Темпъл ”, Токио


Всъщност бунтовник


Доста по-малко фиктивен е японският престолонаследник принц Акихито, самонадеян 39-годишен мъж. По японските кралски стандарти, той е на практика бунтовник. Преди 12 години подписа брак с жена от простолюдието, принцеса Мичико. Запознанството им се случва на тенис-корт, откъдето потегля фикс идея в Япония по спорта, който и до през днешния ден е обичаното забавление на принца.

В-к “Ню Йорк Таймс ”, 14 ноември 1971 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР