Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов връща делото Осемте

...
Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов връща делото Осемте
Коментари Харесай

Сарафов връща Осемте джуджета в прокуратурата заради бездействие на Гешев

Изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов връща делото „ Осемте джуджета “ в прокуратурата.

Той е предоставено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура – София осъществяването на инспекция на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема, добил известност като „ Осемте джуджета “, в това число инспекции за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 година, с което е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане , оповестиха от държавното обвиняване. 

Освен това Сарафов изпрати до Висшия правосъден съвет информация за осъществена инспекция от направление „ Инспекторат “ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), обвързвана с „ Осемте джуджета “. Справката е направена на 21.07.2020 година и установи „ позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е във връзка плануваното разискване на проблема на идното на следващия ден съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет, оповестиха от прокуратурата.

В справката на ВКП, която през 2020 година е била изпратена на вниманието на основния прокурор, се съдържа констатация, че „ при връщането на обилни по количество и стойност материални доказателства са позволени груби престъпления, аргументите за които не могат да бъдат изцяло изяснени с инструментариума и формата на актуалната инспекция в отдел 06 ВКП, само че следва да получат своето съответно санкциониране “. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните дейности по подготвеност, такива не са подхванати нито през 2020 година, нито на по-късен стадий.

Припомняме, че Съюзът на съдиите излезе с позиция, в която прикани Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) да дефинира нов краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор , като едно от основанията им бяха срещите на Сарафов в ресторант „ Осемте джуджета “. Оттам дефинират решението на прокурорската гилдия да избере Борислав Сарафов на поста като  " следващото срамно решение, тежко увреждащо престижа на правосъдната власт ". „ Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет си разреши да размени едно от основните настоящи лица в този развой с друго, не по-малко дискредитирано. По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки подозрения за интегритета му, поради изнесените в медиите данни запровежданите от него другарски срещи в несъществуващия към този момент ресторант „ Осемте джуджета “ с лица, оповестени за търсене от Министерство на вътрешните работи “, показват от Съюза. Според съдиите „ налице са и подозрения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, въпреки и краткотрайно, на тази служба, изключително в интервала от 01.05.2023г. до момента - голям брой заблуждаващи обществото обществени изказвания, честа и необяснима смяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, интервенция на персоналния му живот в професионалната му активност “.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР