Изпълняващият длъжността министър-председател Мария Габриел и представители на ЦИК ще

...
Изпълняващият длъжността министър-председател Мария Габриел и представители на ЦИК ще
Коментари Харесай

Атанасова за машините: Това е огромен по своите размери скандал

Изпълняващият длъжността министър-председател Мария Габриел и представители на ЦИК ще бъдат изслушани на председателски съвет от 13:00 часа по отношение на отчета на ДАНС за видеозапис доказващ, че заместник-министър от Министерството на електронното ръководство е снимал процеса по генериране на кодове за машинното гласоподаване. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Тя означи, че е известен и президентът Румен Радев.

Не знам какви последствия ще има от това, само че смятам, че в случай че сега ДАНС не е сезирал прокуратурата, то това би трябвало по най-бързия метод да се случи, тъй като сме единствено на часове от началото на изборния развой и това значи, че всеки, който има смисъл да апелира възможни резултати от изборите, би го направил, в случай че се гласоподава с тези машини. Ние сега не знаем тези два кода, в какъв брой машини е налят софтуерът, дали е публикуван из цялата страна, добави тя.

Председателят на Народното събрание е известен от ДАНС, че заместник-министър от Министерството на електронното ръководство е правил снимане на процеса по генериране на код с телефона си, откакто този развой два дни преди този момент е приключил, означи Атанасова.  

Ние въведохме посредством измененията в Изборния закон два типа засвидетелствуване на софтуера на машините, изясни Атанасова. По думите ѝ единият хеш код, който всички партии, представители на Министерството на електронното ръководство, на " Сиела ", на " Смартматик "  имат и са удостоверили със личен автограф, че е генериран пред тях. Вторият код, който е безусловно скришен код и е ключ към въпросния програмен продукт и без него не би могло да се промени каквото и да е в машините, се генерира в Министерство на електронното ръководство и по-късно се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира, посочи Атанасова. По думите ѝ след това се оказало от справката на ДАНС, че откакто този развой е приключил един път, заместник-министър на електронното ръководство подрежда още веднъж да бъде генериран този код за достъп и си записва на личния телефон целия логаритъм по какъв начин това се случва. Това е голям по своите размери скандал , счита Атанасова.

Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек, който си е разрешил да извърши едно такова деяние , разяснява в отговор на въпрос Атанасова. По думите ѝ това е нарушаване освен на изборния развой, на изборните права на жителите, само че и пробив в националната сигурност , в случай че се е случило тъкмо по този метод. Според нея самата информация от ДАНС споделя, че има видеозапис, в който ясно се виждат всички тези дейности.

Към този миг не можем по безапелационен метод да кажем по какъв начин би стартирал изборният развой, само че сами разбирате, че ЦИК би трябвало да ни даде цялостната информация, както и ДАНС евентуално би трябвало да има повече информация за това какъв брой от машините са към този момент предоставени в регионалните управи, дали пътуват, дали този програмен продукт е стигнал, въобще какъв програмен продукт е стигнал, добави Атанасова.

Тя означи, че това са избори във всички общини. По думите ѝ най-сериозният риск е по-късно да бъде сезиран съдът и да бъдат касирани изборите. Атанасова моли групата на ПП-ДБ да изпрати представител на този председателски съвет, както и групата на Българска социалистическа партия.

" Ние към този момент като партия сме преживявали един път " Костинброд ". Ако повторно на българските жители им се случи да преживеят това с подправяне или със промяна на програмен продукт, с " машинен Костинброд ", то това никога не можем да кажем, че е пробив за демократични полезности ", разяснява тя.

За първи път в историята на България мандатоносителят от ПП-ДБ, дружно с опозицията, неодобрява закони от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Отказът от това да се отхвърли несъгласие на президента, за нас е безусловно непонятен, сподели още Атанасова. 

[gallery]14366[/gallery]

Ние считахме, че откакто през вчерашния ден бяха на комисия по енергийни въпроси, през днешния ден ще проявят разсъдък и ще покажат, че дружно стоим зад промените и зад държавното управление. За нас е необичайно за какво те не вземат участие в кворум на Народно събрание и за какво смятат, че това е някаква част от предизборна пропаганда, разяснява още тя. Атанасова означи, че същият този закон е импортиран от Министерския съвет, на който мандатоносител са ПП-ДБ, с техния министър председател Николай Денков.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР