Изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков отказа да

...
Изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков отказа да
Коментари Харесай

Кошлуков няма да подава оставка. Но май ще ни се размине по БНТ новият филм на Максим Генчев

Изпълняващият длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков отхвърли да си подаде оставката си. Това искане беше отправено към него от члена на Съвета за електронни медии Пролет Велкова. Кошлуков през днешния ден представи отчета за работата си на изключително съвещание на медийния регулатор.

Журналистката Пролет Велкова е част от Съвет за електронни медии от 5 май 2022 година Тя беше издигната от „ Демократична България “. 

Докладът на Кошлуков беше признат на днешното заседание с три гласа " за " и двама въздържали се.

Той получи рецензии за прословутия филм " Ботев " на Максим Генчев, както и за коментара на Петър Стоянович в съботно-неделния утринен блок на Българска национална телевизия с водещ Георги Любенов. По-принципните забележки бяха за неналичието на повече проверяваща публицистика в публичната телевизия, по-голяма ангажираност към казуса с корупцията в България

По-голямата част от мненията на членовете на регулатора бяха одобрителни  - специфичното отразяване на годишнината от началото на съветската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студиата за международното състезание по футбол, новите филми с похвали и за нееднозначно одобрявания " Войната на буквите ".

На представянето на доклада си Кошлуков разгласи и една вест, която ще донесе облекчение на значително фенове - Българска национална телевизия няма да снима новия филм на Максим Генчев " 1349 ".

Миналата година на постоянна сесия за финансиране на кино и телевизия бе утвърдена за екранизация повестта на Иван Вазов " Иван Александър " с планувана дотация в размер 285 хиляди лв. без Данък добавена стойност, а към бъдещата екранизация беше намесено и името на дъщерята на президента Румен Радев Дарина, откакто Генчев разгласи в своя фейсбук профил, че тя ще е в основната роля на кралица Сара-Теодора.

Днес Кошлуков повтори в общи линии пред Съвет за електронни медии не изключително ласкавата си оценка за " Ботев ", която заяви и по време на чуване в парламентарната комисия по културата и медиите в края на предишния парламент:

" Сякаш е изработен от драмсъстава на читалището. Гледахме го, филмът е слаб, той е сниман като художествена самоинициатива. Отчитаме го като наша неточност, не е на равнището на Българска национална телевизия ".

Той изясни и че " Войната на буквите " е върнат на продуцентите за корекции. Сериалът ще бъде преозвучен, тъй като по думите на Кошлуков не можело царят (в ролята на цар Симеон е Деян Донков - бел.ред.) да приказва със модерни думи като " палячо "  и " изчезни ". 

Симона Велева от Съвет за електронни медии обаче похвали сериала и усилието на Българска национална телевизия да снима исторически филми.

" Предвиждам съществени промени, преразглеждане на тази графа, в която и различен път е ставало дума, има неподобаващ език. Сутрин рано очевидно професорът не внимава с езика. Ще бъде преразгледана, в случай че въобще остане ", сподели Кошлуков за рубриката на Стоянович.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР