Изпълнителят на реконструкцията за 356 125 лева „Енемона“ АД, избран

...
Изпълнителят на реконструкцията за 356 125 лева „Енемона“ АД, избран
Коментари Харесай

Взе парите и фалира: Фирмата, санирала ДГ Елица, натрупала...

Изпълнителят на реконструкцията за 356 125 лв. „ Енемона “ АД, определен от Европейската банка, е бил клиент за публични поръчки с държавни и европейски средства. Собственикът Дичко Прокопиев минаваше за един от най-богатите българи, само че след това се оказа, че дължи милиони на разнообразни кредитни институции.

Енергийното саниране на затворената от РЗИ ДГ „ Елица “ е коствало 356 125,78 лв.. Ремонтът е осъществен през 2013 година по Фонд " Козлодуй ", в който бяха трансферирани обезщетенията за затварянето на два блока в нуклеарната ни централа. През 2014-а, година откакто парите са усвоени, изпълнителят " Енемона " АД е разгласен в неплатежоспособност. Така Община Пловдив не е могла да предяви искания по гаранцията, въпреки че първите недостатъци в постройката са видяни още през 2018 година Заради течовете по стените има влага и плесен, а мазилката се рони. Миналата седмица от РЗИ-Пловдив наложи възбрана за образование на децата, до момента в който не се отстранят дефектите.



Злополучният ремонт на „ Елица “ стартира на 26 август 2013 година и е приключен на 18 декември същата година, излиза наяве от данните на Община Пловдив, предоставени на „ Марица “. Детската градина е една от общо 28-те заведения, които бяха включени в програмата за енергийна успеваемост, осъществена с финансова помощ от Международен фонд „ Козлодуй “.

Общата стойност на санирането на тези здания е близо 9 млн. лв.

Средствата бяха поделени на половина сред фонда и Общината съгласно признатите от Европейски Съюз правила.

Програмата включваше саниране на стените, ремонт на покривите, слагане на нови дограми и слънчеви колектори. В Община Пловдив не е провеждана социална поръчка за избор на реализатори на строително-ремонтните работи за 28-те детски и образователни заведения. Фирмите са избрани по разпоредбите на финансиращата институция - Европейската банка, обясниха от администрацията.

Санирането от еврофонда беше разграничено на три лота за шестте региона на Пловдив, като всеки лот се изпълняваше от друга компания. Ремонтът на ДГ „ Елица “ за 356 125 лв. е осъществен от „ Енемона “ АД. В регион „ Западен “ в същата скица за енергийно саниране бяха включени още ЦДГ " Звезда ", детски ясли № 25 " Сто усмивки ", ЦДГ " Светла " и ЦДГ " Росица " общо за 1 771 691 лв.. Контролът за строителството се осъществяваше непосредствено от Община Пловдив - бенефициент по програмата.

Новият ремонт на ремонта в ДГ " Елица " ще коства към 70 000 лв., които ще бъдат платени от общинския бюджет. Според управлението на детската градина

покривът е прокапал още преди три години.

Парадоксалното е, че гаранционният период на санирането е контрактуван в границите на пет години, само че още тогава се наложило дефектите да се отстраняват от общинското дружество „ Жилфонд “. Причината е, че в края на 2014 година - една година след ремонта, компания „ Енемона “ АД, записана в Козлодуй, е оповестена в неплатежоспособност.

Преди банкрута „ Енемона “ попада на пазара като една от най-големите строително-инженерни компании, клиент на публични поръчки, финансирани с държавни и евросредства. Сред по-големите се намират на територията на АЕЦ " Козлодуй " и в комплекс " Марица-изток ".

Богат-беден

Несъстоятелност на " Енемона " АД е поискана от кредитори още през 2014 година Тогава притежателите на компанията Дичко Прокопиев и синът му Богдан са натрупали отговорности към банки и компании в размер на близо 125 млн. лв..

През 2016 година седалището на компанията е преместено в София. Дичко Прокопиев е обвързван с още 11 сдружения. Сред тях е „ Глобал кепитъл “, в която той е съучастник и шеф.

Според уеб страницата nai-bogatite, по това време той се смята за един от най-богатите предприемачи в страната с хипотетично положение 68 млн. лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР