Изпълнителният директор на Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД

...
Изпълнителният директор на Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД
Коментари Харесай

Бъдещата Национална детска болница трябва да бъде вдигната за 28 месеца

Изпълнителният шеф на „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД Николай Борисов показа пред Обществения съвет план-график на дейностите
Общественият съвет за създаване на Национална детска болница се срещна с план-графика на дейностите, които следва да бъдат осъществени за осъществяване на плана. Планът бе показан от изпълнителния шеф на „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД Николай Борисов в наличието на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков предишния понеделник, 4 декември, осведомят през днешния ден от Министерство на здравеопазването.

До края на месец декември 2023 година би трябвало да бъде възложен разбор „ Оценка на потребностите за основаване на Национална педиатрична болница в град София “, изпълнен от екип на Европейската капиталова банка (ЕИБ). В същия интервал – до края на годината, следва и сключването на Споразумение с Европейска инвестиционна банка за даване на безплатна техническа помощ по правенето на три отчета – „ Структура, обсег и потенциал “ на Националната педиатрична болница (НПБ), „ Функционална стратегия (техническо задание) “ и „ Обхват на съоръжение и обзавеждане “. Заданията би трябвало да бъдат изпълнени в период от 24 седмици след сключване на Споразумението, написа в план-графика.

Паралелно с това, би трябвало да бъде направено геоложко и хидрогеоложко изследване на терена , а след привършване на процедурите по обжалване на публичната поръчка, ще започва и събарянето на съществуващите здания в избрания терен . Зададените периоди за изследването на терена и събарянето на постройките са надлежно 12 и 28 седмици от датата на пускане.

След това следва издаването на ВИЗА за планиране на бъдещия обект. Когато документът бъде публикуван ще се премине към оповестяване на процедура по желание на архитект и авторски контрол на болничен комплекс. Заложеният период за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При подготвен план, той следва да получи утвърждение от Министерството на районното развиване и благоустройството, което издава и разрешението за градеж. На базата на това позволение се афишира процедура за избор на реализатор за построяването на НПБ.

Срокът за градеж на бъдещата Национална педиатрична болница е 28 месеца . Когато постройката е реалност Министерство на регионалното развитие би трябвало да издаде Удостоверение за въвеждане в употреба. Междувременно следва да бъдат оповестени и процедури за избор на снабдители за съоръжение и обзавеждане.

По време на изключителното съвещание членовете на Обществения съвет насочиха предложение на последващо съвещание да бъдат поканени за чуване и представители на Европейската капиталова банка. Освен това представителите на Съвета предложиха в него да бъдат включени детският хирург проф. Христо Шивачев и юристът по здравно право Мария Шаркова.

Със своя заповед министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков разгласи посочените от Обществения съвет нови специалисти за членове на Съвета.

Междувременно през днешния ден се организира и постоянното съвещание на Оценка за съвместимост за построяването на Национална детска болница . На него бяха разисквани статутът на бъдещото лечебно заведение и финансирането на дейностите. На 21 декември Съветът ще разиска индикативната конструкция на бъдещата детска болница, както и характерните ѝ действия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР