Изпълнителният директор на технологичния гигант IBM Арвинд Кришна обяви намерението

...
Изпълнителният директор на технологичния гигант IBM Арвинд Кришна обяви намерението
Коментари Харесай

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Изпълнителният шеф на софтуерния колос IBM Арвинд Кришна разгласи желанието на компанията да спре наемането на нови чиновници. Това се отнася за редица позиции в компанията, излиза наяве от негово изказване, представено от международните организации. Очаква се през идващите години изкуственият разсъдък (AI) да може сполучливо да се оправя с доста от дейностите, явно считат от компанията. За момента става дума за чиновници като HR експерти , чиито задания не включват директна връзка с клиенти.

Според упованията IBM ще забави или спре изцяло наемането на нови чиновници

Около 26 000 души от така наречен бек офис на компанията са на позиции, които не включват пряк контакт с клиенти. Според Арвинд Кришна  30% от тези хора могат елементарно да бъдат сменени благодарение на изкуствен интелект и автоматизация през идващите 5 години. Тоест, става въпрос за към 7-8 хилядни работни места.
 IBM и SAP редуцират хиляди, разделят се с активи
IT колоси с офиси и в България оповестиха огромни съкращения

Технологичният бранш се приготвя за интервал на понижено търсене

Планът на компанията, който беше отговор на бързото развиване на технологиите, e единствено първият знак за идни кадрови промени в доста промишлености.
 Снимка 499793
Източник:

Според основния изпълнителен шеф на IBM от ден на ден и повече ежедневни задания като подготовка на писма или пренасяне на чиновници сред отделите евентуално ще бъдат изцяло автоматизирани и то в близко бъдеще

Според доста специалисти обаче към момента много функционалности в региона на човешките запаси, от набирането на личен състав до оценката на тяхното показване, не биха могли се извършват от AI най-малко още едно десетилетие.

Днес IBM има към 260 000 чиновници и компанията продължава да наема разработчици на програмен продукт и хора, които да работят с клиенти. Според Кришна, намирането на търсещ работа през днешния ден е по-лесно, в сравнение с преди година. По-рано тази година компанията разгласи идното редуциране на няколко хиляди души. На този декор шефът на IBM твърди, че единствено през първото тримесечие на тази година компанията е наела още 7 000 души. 

Така или другояче, новият проект на Кришна бележи една от най-мащабните тактики за работната мощ, оповестени в отговор на бързо разрастващата се технология.

IBM сложи началото на AI решенията

По-специално нейният суперкомпютър Watson и обвързваният с него програмен продукт бяха употребявани за създаване на модели за машинно образование преди 10 години.

Арвинд Кришна пое ръководството на IBM през 2020 година. Той се занимава интензивно с оптимизация на бизнеса - от продажба на едва печеливши структури като Watson Health до редуциране на чиновници. До края на 2024 година се чака неговите дейности да оказват помощ за икономисване на $2 милиарда годишно, написа Bloomberg.
 Производителите, които се надяват AI революцията да подтиква фабриките
Производителите, които се надяват AI революцията да подтиква фабриките

Застрашени ли са служащите?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР