Изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести на Република

...
Изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести на Република
Коментари Харесай

Учен от Южна Африка с успокояващи новини за Омикрон

Изпълнителният шеф на Националния институт по инфекциозни заболявания на Република Южна Африка (РЮА) Адриан Пюрен съобщи, че новият вариант на ковид " Омикрон “ не е толкоз рисков за хората, както в началото смятаха някои специалисти, защото не предизвиква тежки форми на болестта, предава " Труд ".

 

" Рязкото нарастване на броя на новите случаи на Covid-19 в Република Южна Африка през последните няколко седмици, породено от появяването на варианта " Омикрон “, не докара до доста нарастване на броя на приетите в болница с ковид “, сподели той. в неделя по локалния ефирен канал eNCA.

" Това е доста добър знак ". В Южна Африка смъртността от Covid-19 също остава на ниско равнище от месец. През последното денонощие са умряли осем души.

" Щамът " Омикрон “ от генетична позиция е доста друг от предходните разновидности на ковид, има доста висока степен на разновидност.

Не би трябвало обаче да се опасяваме от това, международната просвета е в доста ранен стадий на проучване на варианта " Омикрон “ и към момента е прекомерно рано да се вършат даже предварителни изводи за степента на неговата вредоносност и заплаха за хората “.

Пурен означи, че вариантът " Омикрон “ е бил разпознат едвам неотдавна в една от лабораториите в Южна Африка. " Възможно е този вид на ковид да е при нас по-дълго, в сравнение с се счита сега “, сподели той. Младите хора се разболяват, само че броят на приетите в болница не пораства.

Основната отбрана против новия вариант е имунизацията, акцентира Пурен. " Новият вариант е и си остава ковид, а наличните ваксини понижават неговата интензивност “, заключава ученият.

Сега в лечебните заведения в Южна Африка, която се трансформира в международен епицентър за разпространяване на варианта " Омикрон “, има 2229 души с диагноза Covid-19. През миналото денонощие броят на случаите на ковид в страната е 3220, а са осъществени 34 880 PCR теста, като делът на позитивните доближава 9,2%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР