Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов не

...
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов не
Коментари Харесай

Богдан Кирилов не очаква да има недостиг на ваксини

Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов не чака да се стигне до дефицит на ваксини. Пред Българска национална телевизия той показа статистика за поставените дози ваксини през последните 10 дни. За последните 10 дни има наклонност сред 6-8 000 сложени дози ваксини на дневна база в делничните дни. 13 500 са поставените дози в сряда, а през вчерашния ден над 28 000 са поставените дози. Данните от през вчерашния ден демонстрират, че над 12 000 дози са сложени от еднодозови ваксини, само че продължава да е огромен ползата към имунизацията на Пфайзер.

В момента в страната има 400 000 налични еднодозови ваксини, а идната седмица се чака още над 100 000 ваксини. Над 2 млн. са наличните ваксини в страната и хората могат да бъдат спокойни, че ще има ваксини за всички, увери Богдан Кирилов.

Той уточни, че има задоволителен брой имунизационни пунктове и лекари, които са ангажирани в процеса. Богдан Кирилов има подозрения, че в идващите седмици да се стигне до дефицит на имунизациите. Към момента се употребяват всички благоприятни условия за записване на часове за имунизация, увери той. 

Богдан Кирилов добави, че за всички налични все още ваксини срокът на валидност е 9 месеца. Няма партиди с изтичащ период на валидност, а има над 2 месеца преди да стартира да изтича срокът на валидност, безапелационен бе Кирилов като даде образец с имунизацията на Пфайзер и тази на Модерна

Той уточни, че има много съществени диалози с Европейска комисия за даряване и препродаване на имунизациите. Доста страни отвън Европейския съюз демонстрират интерес страната ни да им препродаде ваксини. Хубаво е да имаме запас от ваксини, с цел да може хората, които изискат да се имунизират, да им бъде дадена тази опция, сподели Богдан Кирилов.

Той увери, че има противогрипни ваксини в аптеките, като те били доставени при започване на месец октомври. Важно е хората да не се тормозят за неща, които не са свързани с казуса. Важно е да се споделят обстоятелствата и истината, заключи Богдан Кирилов. 

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР