Изпълнителният директор на Дружеството на издателите във Великобритания Иън Мъри

...
Изпълнителният директор на Дружеството на издателите във Великобритания Иън Мъри
Коментари Харесай

Принудиха шефа на британските издатели да даде оставка, отричал расизма в медиите |

Изпълнителният шеф на Дружеството на издателите във Англия Иън Мъри подаде оставка след скандал, обвързван с негови мнения във връзка обвиняванията от страна на херцога и херцогинята на Съсекс, че английските медии са расистки.

Дружеството на издателите Society of Editors излезе с остро изказване след изявлението на Опра Уинфри с Хари и Меган, в което се споделя, че е недопустимо двойката да упреква в расизъм пресата, без да има доказателства. В изказването на Мъри се споделяше, че " английските медии не са тесногръди и няма да бъдат отклонени от жизненоважната си роля да търсят отговорност на богатите и мощните ".

Това обаче провокира остра реакция от страна на повече от 160 публицисти и редакторите на " Гардиън ", " Файненшъл таймс " и " Хъфингтън пост ". Те показаха противоречие с позицията, непризнаваща обвързваните с расизма проблеми. Много от номинираните за журналистически награди, които се раздават всяка година от Дружеството на издателите, пък се отхвърлиха от присъединяване в церемонията поради изказванията, че няма расизъм в медиите.

Иън Мъри съобщи, че като изпълнителен шеф би трябвало да поеме виновността и да си подаде оставката и го прави, с цел да може ръководената от него институция " да усъвършенства репутацията си ". Мъри добави, че въпреки и да не е склонен, че направеното изказване по някакъв метод пази расизма, той приема, че то е трябвало да бъде по-ясно в осъждането на предубедеността и явно не се е харесало. Директорът обаче настоя, че английската преса има " горда история в заклеймяването на расизма ".

В ново изказване на Дружеството на издателите се споделя, че " има още какво да се направи в медиите, с цел да се усъвършенства расовото многообразие и приобщаване ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР