Изпълнителният директор на държавната компания Ел Би Булгарикум Николай Маринов

...
Изпълнителният директор на държавната компания Ел Би Булгарикум Николай Маринов
Коментари Харесай

Уволниха шефа на Ел Би Булгарикум един ден, след като свали цените на млечните продукти - Икономика

Изпълнителният шеф на държавната компания " Ел Би Булгарикум " Николай Маринов е освободен от служба часове, откакто с до 30% във фирмените си магазини в отговор на държавната акция срещу  " спекулата " с цените на храните. Освободена от Съвета на шефовете е и Невена Петрова.

Решението е взето късно нощес на заседание от Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК), оповестява ДКК, представена от Българска телеграфна агенция и БНР. Съвета ръководи Иван Зангочев и включва още Венцислав Димитров, Ивайло Лилов, Костадинка Кърджиева, Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева.

Именно оповестеното понижение на цените е повода за решението - допусна пред Българска телеграфна агенция Николай Маринов и разгласи, че ще съди ДКК.

Официалните претекстове на Съвета на шефовете са съществуването на " редица сигнали ", чието наличие разказват.

В ДКК постъпила информация, че незабавно след избирането му на поста Николай Маринов купил моторни транспортни средства от компания, която не била дилър на въпросната марка. В сигнала се твърдяло, че цената е мощно повишена.

Пред Българска телеграфна агенция Маринов съобщи, че въпросните транспортни средства са утвърдени по бизнес стратегия, която се утвърждава от ДКК, и сумата от 850 000 лв., която те са одобрили, е за три транспортни средства - млековоз и два камиона. " А ние за сума - по-малка от 850 000 лв., сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме осъществили спестовност от над 160 000 лв., която ни разрешава да купим в допълнение два автомобила ", разяснява той.

Според ДКК малко след встъпването на Маринов в служба " Ел Би Булгарикум " стартира да закупува суровина от новорегистрирана компания и имало индикации за мощно повишена изкупна цена на млякото. Напротив, тъкмо противоположното е - цената е с към осем стотинки по-ниска от доставчиците, които са били досега, сподели Маринов.

Работници в индустриалната база във Видин се оплакали в ДКК от качеството на суровината - било неприятно, настояват още от ДКК. Отделно, най-вероятно с цел да се генерират по-големи доставки от компанията снабдител, " Ел Би Булгарикум " се презапасявал с подготвена продукция, която мъчно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът ѝ на валидност, допълват от ДКК. Маринов е безапелационен, че няма такова нещо няма. " Работи се по график, индустриалната база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съгласно графика ", разяснява той.

ДКК назначили инспекция, която - настояват те - е била възпрепятствана с редица молби за отсрочване. Не били предадени и изискани документи. Затова Съветът на шефовете решил да освободи изпълнителния шеф.

Маринов съобщи, че всичко, което е било поискано, е било предоставено.

Той подсети, че компанията е независимо комерсиално сдружение и оперативните решения се вземат от управлението ѝ, по тази причина не би трябвало да се прави координиране на решението за понижение на цените с принципала на компанията - Министерството на стопанската система и промишлеността.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР