Изпълнителният директор на Cambridge Analytica Александър Никс (в средата) бе

...
Изпълнителният директор на Cambridge Analytica Александър Никс (в средата) бе
Коментари Харесай

Грозното лице на Facebook

Изпълнителният шеф на Cambridge Analytica Александър Никс (в средата) бе отхвърлен от поста си, до момента в който трае следствието по отношение на разкритията, че компанията е изготвяла психопрофили на десетки милиони Facebook-потребители и е провеждала манипулативни политически акции посредством микротаргетиране на всеки обособен гласоподавател.

© Reuters Още по тематиката
Зукърбърг наруши мълчанието си и призна за неточности на Фейсбук

Изпълнителният шеф даде обещание три съответни стъпки в кратковременен проект в опит да понижи вредите от случая с Cambridge Analytica
22 мар 2018
Фейсбук се изправя пред американските регулатори

Скандалът с Cambridge Analytica се задълбочава, шефът на компанията беше уволнен
21 мар 2018
Световните регулатори се прицелиха във Фейсбук

Скандалът с Cambridge Analytica отваря голям брой въпроси, до момента в който политиците насочват силите си против обществената мрежа
20 мар 2018
Фейсбук отбелязва най-лошия си ден на борсата от 4 години насам
19 мар 2018
Фейсбук под напън поради абсурда Cambridge Analytica с потребление на персонални данни

Редица политически представители желаеха Марк Зукърбърг да приказва пред управляващите
19 мар 2018 " Чувствам се отговорен за случилото се. Това е нещо, за което се разкайвам. Това е един неетичен опит, играхме си с логиката на психиката на цяла страна, и то в границите на либерален развой... На процедура ние " счупихме " Фейсбук ".

Така стартира изповедта на 28-годишния Кристофър Уайли – до неотдавна никому незнайния експерт по разбори на бази данни и един от мозъците, стоящи зад английската компания Cambridge Analytica. През последната седмица компанията закупи мрачна популярност след публикуването на взаимно едногодишно следствие на изданията Observer, The New York Times и The Guardian, уличаващо я в онлайн операции и промиване на мозъци в многомилионни мащаби. Кристофър Уайли е " вътрешният човек ", който макар споразуменията за конфиденциалност и риска да бъде съден дръзва да повдигне завесата по какъв начин тази система работи. И показва ролята на Фейсбук в живота на всеки един от нас в напълно нова, съвсем злокобна светлина.

Разследването разкрива, че Cambridge Analytica е основала онлайн инструмент за психическо профилиране на към една четвърт от американското население въз основата на техните Фейсбук профили, който е бил употребен по време на кандидатпрезидентската акция на Доналд Тръмп. От признанията излиза наяве, че технологията за случайно събиране на персонални данни без знанието на потребителите е работила в най-голямата обществена мрежа най-малко до 2015 година и е експлоатирана от незнаен брой приложения. И също тъй че е употребена по време на акцията за изваждане на Англия от Европейски Съюз. " Идеята е да може се сътвори психически профил на всеки гласоподавател в избрана област ", добавя младият академик.

" Така Cambridge Analytica се трансформира в многоспектърна машина за агитация... В последна сметка сътворих инструмента за психическа война на Стив Банън ", обобщава казуса Уайли. Стив Банън е началник на предизборната акция на Доналд Тръмп и допреди няколко месеца заемаше поста на основен пълководец в Белия дом. Привлечен е като съосновател и вицепрезидент на Cambridge Analytica от изпълнителния шеф Александър Никс, откакто обезпечава финансиране от американския милиардер републиканец Робърт Мерсер.

Да профилираш цяла нация

След като компанията получава 15 млн. $ от американския вложител, при започване на 2014 година Кристофър Уайли се свързва с преподавателя в университета " Кеймбридж " Александър Коган – роден в Молдова натурализиран руснак, който е експерт по логика на психиката и психометрия на обществените мрежи. Последният предлага на Cambridge Analytica технологията, употребена за профилиране на десетки милиони консуматори. Става дума за Фейсбук приложение, което събира персоналните данни освен на индивида, който го употребява, само че и на хората в неговата мрежа с другари. То се назовава This is Your Digital Life и е завършено като тест за установяване на личностните характерности.

28-годишния Кристофър Уайли – до неотдавна никому незнайния експерт по разбори на бази данни, разкри методите на работа на Cambridge Analytica и сподели тъмната страна на обществената мрежа Фейсбук.

Фотограф: Reuters
Според Уайли въпросникът е запълнен от към 270 хиляди души, главно американци. Това обаче обезпечава на Cambridge Analytica достъп до персоналните данни на 50 - 60 милиона Фейсбук консуматори, които попадат в другарските мрежи на въпросните консуматори. Всичко се случва за доста къс интервал – от порядъка на 2-3 месеца. След като софтуерният логаритъм генерира психическите профили, екип за таргетиране основава уеб страници, блогове и всякакво онлайн наличие, което потребителите намират в мрежата " сами " и към което са изключително чувствителни. " Така те влизат все по-дълбоко в заешката дупка, до момента в който стартират да мислят по друг метод ", коментира Уайли.

След успеха на Тръмп в президентските избори Стив Банън става негов основен пълководец и публично напуща управлението на Cambridge Analytica. Компанията майка SCL на Александър Никс пък стартира да печели поръчки за Държавния департамент на Съединени американски щати и за Пентагона. И тогава Кристофър Уайли последователно стартира съществено да се тормози. " Това е полуда. Компанията твърди, че е основала психически профили на 230 милиона американци. И в този момент желае да работи с Пентагона. Това е като Никсън на стероиди ", разяснява той пред The Guardian.

" Може ли да се каже, че сте хакнали Фейсбук ", прецизира журналистът от медията. " Предполагах, че всичко е почтено и законно ", нерешително дава отговор Уайли. И прибавя: " Компанията сама по себе си беше основана въз основата на потреблението на данни от Фейсбук. " И по този начин в последна сметка младият академик взема решение да повдигне завесата и да хвърли светлина върху мръсната загадка на най-голямата обществена мрежа в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР