Изпълнителният директор на Барселона Феран Ревертер заяви, че клубът подкрепя

...
Изпълнителният директор на Барселона Феран Ревертер заяви, че клубът подкрепя
Коментари Харесай

Барселона с мощна атака срещу ПСЖ и Сити

Изпълнителният шеф на Барселона Феран Ревертер съобщи, че клубът поддържа концепцията на Европейската Суперлига да наложи по-строг финансов надзор, защото актуалният модел на Финансовия феърплей на УЕФА е изцяло неправилен за държавно подкрепяни клубове като Пари Сен Жермен и Манчестър Сити.

УЕФА вкара Финансовия феърплей през 2009 година, с цел да попречи на клубовете да харчат за играчи повече, в сравнение с са приходите им, само че моделът се оказа не изцяло работещ, а през 2020 година бе в допълнение омекотен поради пандемията от COVID-19.

През лятото подкрепяният от катарското държавно управление отбор на Пари Сен Жермен притегли като свободни сътрудници Лионел Меси, Серхио Рамос, Джанлуиджи Донарума и Жоржиньо Вайналдум, като предложи на играчите в пъти по-големи заплати от това, което бяха подготвени да им дадат други тимове. Манчестър Сити пък счупи върха за трансфер във Висшата лига, плащайки 100 милиона лири на Астън Вила за плеймейкъра Джак Грийлиш.

В същото време Барселона трябваше да понижи фрапантно харчовете си, защото клубът има дълг от колосалните 1,35 милиона евро. По тази причина бюджетът на каталунците бе стеснен до едвам 98 милиона евро, до момента в който през предишния сезон той бе 347 милиона.

"За нас Суперлигата бе опция да създадем по-атрактивно състезанние, което да в профил проблемите, които има Финансовият феърплей на УЕФА. Трябва да прегледам деликатно това, което се случи през лятото ", съобщи Ревертер по време на конференция.

"УЕФА е отворила необятно вратите за инжектиране на пари и темповете, с които се харчи, излизат отвън надзор. Заедно с Ла Лига, ние имаме вяра в един по-устойчив модел. Ако УЕФА продължи по този път, ще направи услуга на държавните клубове и ще унищожи марката Барселона ", сподели още изпълнителният шеф на каталунците.

През август английският вестник "Таймс " писа, че УЕФА се готви да вкара таван на заплатите от 70 % от приходите на даден клуб, като при прекосяването му ще би трябвало да се заплаща и такса разкош, както е да вземем за пример в НБА.

През пролетта на тази година Суперлигата бе учредена от 12 от най-мощните тимове в Европа, само че скоро по-късно девет от тях я напуснаха. В нея останаха само Реал Мадрид, Барселона и Ювентус.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР