Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

След сигнала на ПП до ДАНС, отстраниха директора на агенцията по храните

Изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е освободен от служба със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. Мотиви за освобождението обаче не се разкриват. Посочено е единствено, че промяната е по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев, а постът заема досегашният заместник-изпълнителен шеф на организацията Иван Шиков.

Случайно или не рокадата в БАБХ идва няколко часа, откакто от " Продължаваме промяната " внесоха сигнал в ДАНС за  " незаконна немарливост " от управлението, назначено от държавното управление " Донев ". Сигналът засяга  " връщането " на частната лаборатория " Евролаб 2011 " в дейностите по хранителния надзор Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " посредством серия от решения и пропуски на БАБХ, включително и неплащането на една правосъдна такса от 70 лв., станала мотив страната да изгуби дефинитивно дело срещу лабораторията.

Той бе импортиран от депутатите Даниел Лорер, Христо Даскалов и Иван Христанов, като Даскалов бе досегашният шеф на организацията, освободен от служебното държавно управление, а Христанов - някогашен зам.-министър на земеделието. И двамата бяха доста дейни за отстраняването на " Евролаб " от границата. Даскалов подаде сигнал за предлаган му рушвет, с цел да не закача компанията, а Христанов бе подложен под защита от НСО поради закани. Казусът стана известен с името " златната лаборатория, обвързвана с Таки ".

По думите на Даскалов, откакто бе освободен със заповед на Гълъб Донев с претекста, че е нарушил изборното законодателство като се е завърнал на работа ден преди Централната изборна комисия да разгласи поименно определените депутати, претендент за какъвто бе Даскалов, Вълчанов е отменил два посписани от него документа, с които " Евролаб " се отстранява от дейностите по контрола на границата.

Става въпрос за нотариална покана до компания " Евроблаб 2011 " за овакантяване на заетите здания (с изх.номер ИД-321 от 04.10.2022 г.). Тя се базира на направена инспекция на потреблението на предоставените чартърен здания на компанията и дали е променено тяхното предопределение в процеса на наем, от комисия от БАБХ на 02.08.2022 година Данните от тази инспекция бяха доказани от следващи инспекции на други държавни институции, като Агенция Митници, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други. На базата на тази покана се даваше опция на регионалния шеф на област Хасково да изведе " Евролаб " от заеманите здания. 

А вторият документ е бил искова молба (с изх.номер ИД-322 от 04.10.2022 г.) до Софийски градски съд, гражданско поделение, за започване на дело за оповестяване за незабележим на подписания на 31.12.2021 г.- контракт за наем сред БАБХ и " Евролаб ".

От Политическа партия настояват още, че е отхвърлен юридическият екип на БАБХ, работел по проблема с частната компания, както и че страната окончателно е изгубила едно от делата против частника поради невнесена правосъдна такса от 70 лв..

Вълчанов бе назначен на мястото на Даскалов на 5 октомври.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР