Изпълнителният директор на АГКК инж.Киров призова гражданите и бизнеса да

...
Изпълнителният директор на АГКК инж.Киров призова гражданите и бизнеса да
Коментари Харесай

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната

Изпълнителният шеф на АГКК инж.Киров прикани жителите и бизнеса да употребяват услугите на организацията в електронен вид

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. Това заяви изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров в изявление за стратегия „ Хоризонт " на БНР.

„ От 2001-ва година до в този момент кадастрална карта е направена за близо 4 млн. хектара земи, което е към 36% от общата територия на страната и обгръща към 9 млн. парцела ", изясни Киров. Той акцентира, че кадастралната карта е обхванала към този момент всички регионални градове и 111 общински центрове в страната, както и териториите по Черноморието, планинските ни курорти, местата със мощно развъртян пазар на парцели и с огромен капиталов интерес. Изразходваните средства за направата на кадастралната карта досега възлизат на към 96,7 млн. лева, а приходите от услугите, свързани с нея, възлизат на 180 млн. лева

„ Очакваме за завършване на целия развой да бъдат нужни почти 70 млн. лева ", разяснява още изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той беше безапелационен, че до 2023 година се чака да завърши цялата цифровизация на урбанизираната територия на страната.

„ Само в столицата организацията към този момент има 8 изнесени офиса, обслужващи жителите, което сензитивно е понижило опашките от чакащи, " заяви Михаил Киров и напомни, че документи могат да се подават в един офис, а да се получат в различен - посочен от заявителя.

Киров акцентира, че електронните услуги, предоставяни от АГКК, са с 30% по-евтини от тези подавани на гише и пестят освен средства, само че и време на жителите.

„ Към момента едвам 10% от предоставяните услуги от АГКК се декларират електронно ", заяви изпълнителният шеф на организацията и прикани общините и жителите да се възползват от улеснението, което им се дава. Киров напомни, че нотариусите също имат електронен достъп до кадастралните данни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР