Изпълнителната агенция Медицински надзор“ (ИАМН) става член на FOEDUS European

...
Изпълнителната агенция Медицински надзор“ (ИАМН) става член на FOEDUS European
Коментари Харесай

ИАМН става пълноправен член на организация за обмен на органи в Европа

Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ (ИАМН) става член на FOEDUS European Organ Exchange. ИАМН е подала документално заявление за участие в организацията и е получила позитивен отговор с писмо от началото на тази година.

Агенцията към този момент е взела участие като асоцииран сътрудник в европейския план FOEDUS Joint Action и се е записала в електронния портал/платформа „ FOEDUS ” през 2015 година Проектът „ FOEDUS Joint Action ” е бил деен в интервала 2013-2016 година, като в границите на този интервал и няколко години по-късно Платформата „ FOEDUS ” не е била обособена като независим юридически индивид. Това се случва в края на 2021 година, което постанова всички дотогавашни участници в Платформата да насочат публично искане за участие в Асоциацията в сходство с националното им законодателство.

За да приключи процедурата по пълноправното участие на ИАМН в Асоциацията пък е нужна ратификация на устава на FOEDUS European Organ Exchange със закон, план на който е импортиран в Народното събрание от Министерския съвет.

И все още обаче България попада на уеб страницата на организацията.

„ Участието на ИАМН в Асоциацията уголемява опциите за избавяне на човешки животи на нуждаещи се от трансплантация пациенти посредством приемането и даването на органи за трансплантация при донорски обстановки в страната и Европа. То е в сходство с националното ни законодателство – Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези, според който ИАМН е способен орган за съгласуваност на вноса и износа на органи, както и за интернационалното съдействие в тази тенденция “, показват вносителите в претекстовете.

Членството в Асоциацията не лимитира присъединяване на ИАМН и страната и в други сегашни и бъдещи механизми на Европейски Съюз, интернационалните организации за продан на органи, както и сключването на двустранни съглашения за съдействие в областта на донорството и трансплантацията, прецизират от Министерски съвет.

Вижте законопроекта и претекстовете към него.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР