Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" (ИА БСА) намалява административната

...
Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" (ИА БСА) намалява административната
Коментари Харесай

ИА "Българска служба за акредитация" намалява административната тежест за бизнеса

Изпълнителната организация "Българска работа за акредитация " (ИА БСА) понижава административната тежест за бизнеса, оповестяват от организацията.

ИА БСА ще дава опция за подаване на заявките за акредитация на електронен притежател, като цялостният комплект от документи, включващ заявката за акредитация и използваните към него документи/записи, се подават в ИА БСА на електронен притежател, а попълнените формуляри за кандидатстване на ИА БСА (BAS-форми) се показват и на книжен притежател, в оригинал, се показва в известието.

С изменението на Процедурата за акредитация на ИА БСА, от 1 март 2018 година отпада наложителното условие за подаване на тези документи и на книжен притежател. Очаква се по този начин да се понижи административната тежест за потребителите на услугите за акредитация. Това е декларирала Ирена Бориславова, изпълнителен шеф на ИА БСА, на профилирано осведомително събитие в София. То е проведено по плана "Повишаване на успеваемостта и ефикасността на услугите, предоставяни на българските предприятия в региона на акредитацията " по оперативната стратегия "Иновации и конкурентоспособност " /2014-2020 г./.

В осведомителното събитие са взели участие близо 70 представители на компании и институции. В центъра на вниманието са били периодите и стадиите на процедурата за акредитация, както и преходът към новите условия за акредитация на лаборатории за изпитване и калибриране.

Според изнесените данни 638 органа за оценка на сходството в България са с годна акредитация към 31 декември м.г. Те правят услуги по сертификация, верификация, надзор, изпитване и калибриране в сходство с хармонизираните стандарти. Чрез акредитацията се улеснява достъпът до артикули и услуги с непрекъснато и надеждно качество и сигурност. Най-голям е броят на упълномощени лаборатории (279) и органи за надзор (289). Наблюдава се все по-силен интерес от компаниите към сертификацията на артикули и системи за ръководство, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР